Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai kiemelték, hogy az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajféleség hordónkénti ára a júniusban mért 114 dolláros átlagról mára 100 dollár alá csökkent. Számításaik szerint az egyensúlyos orosz költségvetéshez jelenleg 105 dolláros olajár szükséges. Jóllehet 2007-ben ehhez még elég volt 40 dolláros olajár is, az orosz kormány azonban - amely az elmúlt évtized korai szakaszában még megtakarította az olajexport-bevételeket - most elkezdte felélni e tartalékokat.

Rövid távon e tartalékokkal el lehet simítani a költségvetési hatásokat, hosszabb időtávra tekintve azonban jelentős károkat okozhat az orosz gazdaságnak, ha az olajárak tartósabban alacsony szinten maradnak.

A cég szakérőinek becslése szerint minden 10 dollárnyi olajárcsökkenés csaknem 25 milliárd dollárral - az éves orosz hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékával - csökkenti az orosz exportbevételeket, és 20 milliárd dollárral - a GDP-érték 1 százalékával - a költségvetés bevételeit.

A kiszámított szélsőértékek szerint 150 dolláros hordónkénti olajár esetén a GDP-arányos orosz államháztartási egyenleg 4 százalékos, a folyómérleg-egyenleg 7 százalékos többletben zárna. Ha azonban az olajárak 50 dollárig zuhannának, az már 6 százalékos államháztartási és 6,5 százalékos folyómérleg-hiányt okozna a Capital Economics számításai szerint.

A cég jelenlegi előrejelzése az, hogy az uráli nyersolajtípus egységára 2015 végére 85 dollárig csökken, és ez a ház számítási modellje alapján várhatóan 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt és 1,5 százalékos folyómérleg-deficitet okoz.

Az olajárak csökkenése az orosz gazdaság egyik kulcsfontosságú jövedelemforrását apasztja, és ha tartós jelenséggé válik, az valószínűleg a hazai keresletet is gyengíteni fogja.

Mindezt egybevetve valószínűtlen, hogy az orosz gazdaság a következő 5-10 évben képes lenne évi 1-2 százaléknál nagyobb ütemű növekedésre - jósolták pénteki tanulmányukban a Capital Economics londoni közgazdászai.