Októberben jól teljesített a mezőgazdaság és a nyersanyag-kitermelés, negatív hatást gyakorolt viszont a kiskereskedelem, a szolgáltatási szektor és az építőipar, miközben a lakosság reáljövedelmei az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek.

Az év első tíz hónapjában ugyancsak 3,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP), ami kedvezőbb a harmadik negyedéves 4,1 százalékos gazdasági visszaesésnél. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter korábban már jelezte, hogy idén az előrejelzett 3,9 százaléknál némileg kisebb mértékben, 3,7 százalékkal csökkenhet a gazdaság - emlékeztetett az Interfax orosz hírügynökség.

Idén először októberben növekedtek a tőkeberuházások: szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A minisztériumi prognózis szerint idén 9,9 százalékkal, jövőre pedig 1,6 százalékkal csökkenhetnek a tőkeberuházások, majd 2017-ben 2,1 százalékkal, 2018-ban pedig 2,6 százalékkal bővülhetnek.

A külkereskedelmi mérleg többlete 10 milliárd dollárt tett ki októberben, ami 32,1 százalékkal kevesebb a tavaly októberinél.