A megállíthatatlan vérzéssel járó Ebola elleni orosz védőoltás kifejlesztése a klinikai tesztelés előtti szakaszában tart - jelentette be Anna Popova, a fogyasztói jogok védelmével foglalkozó Roszpotrenadzor vezetője. A gyógyszer fejlesztését a Vector Állami Kutatóközpont végzi. A munkát az elmúlt időszakban, a Nyugat-Afrikában kirobbant súlyos Ebola-járvány hatására felgyorsították - idézte az igazgatónőt a RIA Novosztyi.

Az Ebolának jelenleg nincs ismert ellenszere. A halálozási ráta a korábbi járványok idején 90 százalékos volt, a február óta tartó megbetegedéssorozatban ez az egészségügyi ellátásnak köszönhetően 50-60 százalékra javult. A szakértők nem tartják valószínűnek egy Ebola-világjárvány kialakulását, de ezt nem is zárják ki teljesen.

A Forbes jelentése szerint az Egyesült Államok hadseregének fertőző betegségekkel foglalkozó egészségügyi kutatóközpontja két éven belül állhat elő Ebola-ellenes gyógyszerével (kódneve BCX4430). Az új szer, amelyet a BioCryst Pharmaceuticals vállalattal együtt fejlesztenek, blokkolja az Ebola vírusának reprodukcióját a megfertőzött sejten belül. A kísérletek a Nature folyóirat korábbi cikke szerint biztatóak: a megfertőzött rágcsálók több mint 90 százaléka a szer hatására kigyógyult a kórból.

Párhuzamos fejlesztés

Hasonló eredményeket értek el makákókon. A következő lépésben, 2015-ben térnek át a majomkísérletekre. Ezután próbálhatják ki a szert önkéntesen jelentkező embereken. A kutatás vezetője szerint minden tőlük telhetőt megtesznek a lehető leggyorsabb eredmény elérése érdekében.

Két amerikait másik szerrel mentettek meg

A két amerikai misszionáriust, akiket visszaszállítottak az USA-ba, miután megfertőződtek az Ebolával, egy az előzőtől független, ismeretlen kísérleti szérummal kezelik - írta a CNN. Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ez a szer mentette meg az életüket. A CNN értesülése szerint a kezelést az állami egészségügyi szervezetek szövetsége ajánlotta fel. A gyógyszert, amelyet Mapp Biopharmaceutical Inc. fejlesztett ki (kódneve ZMapp), eddig csak majmokon próbálták ki. A cég a hírek szerint a biztató eredménynek köszönhetően további forrást kapott a kutatásaira.