Abban kételkedem, hogy az oroszok annyi forrást bocsátanának Görögország rendelkezésére, ami pótolhatná az EU-t. Az oroszok is csínján bánnak a saját devizájukkal, nekik sincs olyan sok. Semmiképpen sem tudom azt elképzelni, hogy az EU helyére belépne Oroszország. Itt több száz milliárd euróról van szó az EU és Görögország között - véli a tudományos főmunkatárs.

Arra a felvetésre, hogy az oroszok Kínával közösen segítenék Görögországot, Deák András úgy fogalmazott: nem hiszem, hogy Oroszországnak megérne Görögország ennyit. Annyit biztos megér, hogy fölmutassa magát részben az Európai Uniónak, részben a görögöknek, mint egy alternatíva az EU-val szemben.

Azt is el tudom képzelni, hogy ígérgetések vannak - az orosz pénzügyminiszter már nyilatkozta, hogy érkezett ilyen kérdés görög részről irányukban, hogy hitelezzenek vagy valamiféle előleget adjanak a gázszállításokra vonatkozóan. Erről vannak hírek, de azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy Oroszország akár Kínával pártfogolva is be tudna lépni az EU helyére. Szerintem ez inkább a görögök részéről egy politikai jelzés, hogy van azért más partner, aki valamennyire enyhítheti a szükségleteiket. Ez az oroszoknak is rendkívül jól mutat - fogalmazott Deák András.

Hozzátette: természetesen Moszkvának vannak pénzügyi forrásai: van egy viszonylag nagy jegybanki tartaléka - 300 milliárd dollár fölött -, van egy költségvetési tartaléka - ami folyamatosan apad, de még mindig több tíz milliárd dollár -, de ezt nem akarják odaadni Görögországnak ilyen mértékben.

Amit látunk: Szerbia és Bulgária is kért korábban ilyen jellegű támogatásokat az oroszoktól, mindig azt láttuk a Balkánon, hogy nem adtak sokat. Még Ciprus esetében is csak 1,5-2 milliárd eurókat adott a 2010-es évek elején Oroszország. Amikor pedig csődbe ment Ciprus, és a bankrendszer megmentéséről lett volna szó, egyáltalán nem adott semmit, hanem ígérgetett. Ezért azt gondolom, hogy nem lehet szó nagy összegekről, pár milliárd euróról, úgymond szimbolikus támogatásokról lehet szó, és azt is valamiért cserébe adhatják az oroszok - véli a szakértő.

De nem hiszem, hogy ez egy valós alternatívát jelentene. Kisebb engedményeket tehet Oroszország, jelezheti a külvilág számára, hogy jelen van, de nem hiszem, hogy megmentené, kihúznák a pácból Cipraszt - mondta Deák András.