Az "Ukrajna védelméről és védelmi képességeinek erősítését szolgáló halaszthatatlan lépésekről" szóló szerdai keltezésű elnöki rendelet az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) augusztus 28-i határozatát léptette hatályba.
A független orosz újság kommentátora szerint bár a 744/2014-es számú dokumentum több pontja titkosított, abból mégis egyértelműen következik, hogy az az ukrán gazdaság működésének hadicélokra történő átállításáról szól.

Vlagyimir Muhin okfejtése szerint Kijev stratégiája arra irányul, hogy átállítsa a nemzetgazdaságot egy úgynevezett különleges időszak körülményei között való működésre. A katonai szótárban a "különleges időszak" hadiállapot bevezetését és a háborús készülődéssel kapcsolatos intézkedések bevezetését jelenti - írta Muhin. Azt is kiemelte, hogy az RNBO augusztusi határozatának nyilvánosságra hozott részében az Ukrajna elleni lehetséges agresszióval indokolták a gazdasági intézkedést.

"A sorok között olvasva kiderül, hogy az RNBO épp Oroszországot tartja ilyen agresszornak" - írta az orosz lap kommentátora.
Muhin úgy vélte, hogy Ukrajna nem békélt meg a Krím és a Donyec-medence elvesztésével, és megkezdte a komoly felkészülést egy új háborúra, a szeparatisták által elfoglalt területeinek felszabadítására. Szerinte Porosenkónak a tűzszünetre nem azért van szüksége, hogy civilizált módon oldja meg a Donyec-medence és Luhanszk-megye problémáit, hanem arra, hogy levegőhöz jusson az újabb ütközetekre való felkészülésben.

Így véli Eduard Rogyukov, az orosz katonai tudományos akadémia levelező tagja is, aki a lapban kifejtette, hogy az ukrán vezetés döntő katonai lépésekre készül. A hadtudós ugyanakkor nem számít a közeljövőben nagyszabású fegyveres összecsapásokra. Úgy vélte, hogy jövő tavasszal, amikorra Porosenko végrehajtja a hadsereg korszerűsítését és katonai célokra átirányítja a gazdaság működését, nagyon is lehetséges "a délkelet-ukrajnai mészárlás" felújítása.

A Nyezaviszimaja Gazeta kommentátora attól tart, hogy a teljes orosz-ukrán határon keresztüli gyalogos és közúti forgalom csütörtökön bejelentett betiltását a vasúton és légi úton való határátlépés leállítása követheti.