Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedést az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kérésére hozták meg. Kedden kihallgatták az igazgatóhelyettes fiát, Artyom Novikovot is, aki a kulturális minisztérium beruházási és helyreállítási osztályának vezetője.

Több médium az ifjabb Novikov őrizetbe vételéről számolt be, de ezt a tárca szerdán cáfolta. A Interfax hírügynökség és a szentpétervári Fontanka hírportál értesülése szerint a világhírű szentpétervári múzeum helyettes vezetőjének ügye összefügg az úgynevezett restaurációbotránnyal, amelynek fő gyanúsítottja Grigorij Pirumov, a kulturális tárca volt miniszterhelyettese.

A TASZSZ hírügynökség ezzel szemben úgy értesült, hogy a két eset nem áll kapcsolatban egymással. A Kommerszant úgy tudja, hogy a Novikovokat az Ermitázs raktárkapacitásainak építésével kapcsolatban vonták kérdőre, amely a 2015-ben megkötött beruházási szerződés értelmében 3,667 milliárd rubelbe (több mint 18 milliárd forintba) kerül.

Az orosz kulturális tárca 2016 elején került a figyelem központjába, amikor kiderült, hogy megdézsmálták több történelmi emlékmű, mindenekelőtt a Pszkov közelében lévő izborszki erőd helyreállítására szánt büdzsét. Pirumov mellett letartóztatták Borisz Mazo osztályvezetőt - akinek szervezeti egységét most az ifjabb Novikov vezeti - és két munkatársát.

A gyanúsítottak, akik között több építőipari cég vezetője is szerepel, a hatóságok szerint csak az erőd restaurálására szánt pénzből 186 millió rubelt (mintegy 930 millió forintot) tulajdonítottak el - írta az inforadio.hu az MTI-re hivatkozva.