Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Maurizio Enrico Serra olasz delegált a tanácsban azt mondta, az emberi jogi helyzetet Egyiptomban válogatás nélküli őrizetbe vételek és aránytalan bírói ítéletek jellemzik. Ugyancsak nyugtalanítónak nevezte az egyiptomi büntetés-végrehajtási intézetekből kiszivárgó híreket a foglyokkal szemben alkalmazott fizikai bántalmazásokról és szexuális erőszakról.

Serra egyúttal a tavaly nyári kairói hatalomváltás utáni egy év tüntetései során elesett - civil és egyenruhás - áldozatok halálának mélyreható és átlátható kivizsgálására szólította fel az egyiptomi hatóságokat a genfi szerv jelenleg is tartó 27. ülésszakának keddi napján.

A Mohamed Murszi iszlamista elnök elmozdítását követő, véres kimenetelű tömegtüntetések után a hadsereg által támogatott új hatalom átfogó hadjáratot indított a megbuktatott államfő támogatói ellen. A növekvő terrorveszélyre és a stabilitás helyreállításának szükségére hivatkozva több tízezer ellenzékit helyeztek rács mögé és - kritikus hangok szerint - a jogállamiság határait feszegető megszorításokkal korlátozták a kormányt bíráló tüntetések megtartásának lehetőségét.

Több drákói bírósági határozat váltott ki nemzetközi felháborodást, például amikor idén tavasszal két egymást követő, egyenként rövidebb, mint egyórás tárgyalás alatt közel 1200 embert ítéltek halálra, amiért halált okozó zavargásokban vettek részt. A halálbüntetések egy jó részét azóta életfogytiglani börtönbüntetésre módosították.

Serra felszólalásával kapcsolatban Kairó nemtetszését Badr Abdel-Áti külügyi szóvivő még kedden közvetítette, mondván, hogy az EU "objektivitást és tapintatot nélkülöző" állásfoglalása figyelmen kívül hagyja az észak-afrikai országban tevékenykedő dzsihadista milíciák egyre fokozódó jelenlétét, s egyben kérdéseket vet fel az európaiak szerepvállalásával kapcsolatban a nemzetközi terrorizmus elleni közös harcban. A jelenleg Spanyolországban tartózkodó egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri szerdán úgy nyilatkozott, hogy az EU-diplomácia "kettős mércét" alkalmaz.