Tapssal jutalmazták a világ gazdasági, politikai és tudományos elitjének a davosi világgazdasági fórumon összegyűlt képviselői, amikor Hszi Csin-ping kínai államfő kijelentette, hogy egy kereskedelmi háborúnak csak vesztesei lennének a Föld bolygón. Ez világos célzás volt a hatalomba készülő új amerikai elnök, Donald Trump szabadkereskedelem-ellenes álláspontjára.

Hszi szerint akkor sem szabad feladni a világ országainak az együttműködést, amikor nehéz idők járnak rájuk. A bezárkózás, a protekcionizmus olyan, mint amikor valaki viharban magára zárja a háza ajtaját. Lehet, hogy ez megvéd a széltől és az esőtől, de egyben ki is zárja a fényt és a levegőt.

Igen a globalizációra

Beszédével a davosi fórum történetében először nyitotta meg a tanácskozást kínai vezető. Hszi azzal kezdte, hogy hibának tartja, amikor a világ minden bajáért a globalizációt teszik felelőssé. A pénzügyi válságot például a profit utáni hajsza és a világpiac elhibázott szabályozása okozta, nem a szabadkereskedelem.

Az Afrikából és a Közel-Keletről indult kivándorlási hullám mögött nem a piacok megnyitása áll, hanem háborúk, politikai felfordulás és gazdasági káosz. Ezekre nem a globalizációellenesség a válasz, hanem a béke és a stabilitás helyreállítása.

Jobban csinálni!

Kína tovább szándékozik haladni a szabadkereskedelem útján még akkor is, ha ez sokszor göröngyös. Megtanulták, hogyan kell átvészelniük minden problémát, hogyan kell úszniuk a világpiac tengerén. A kínai elnök szerint hiábavaló minden kísérlet a tőke, az áruk és az emberek szabad áramlásának megfékezésére.

Ugyanakkor a pénzpiacok szabályozása, a kereskedelmi és a befektetési szabályok nem tartottak lépést az elmúlt évtizedek fejlődésével, amit pótolni kell.

A kínai vezető további gondnak tartja az aggasztóan nagy egyenlőtlenségeket. A világ vagyonának 99 százalékát az emberek egy százaléka tartja ellenőrzése alatt - idézte az ezzel kapcsolatos statisztikát.

Kína

Hszi saját országáról szólva jelezte, hogy az 1,3 milliárd kínai életszínvonala nem elég magas annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben kiemeltek 700 millió embert a szegénységből. Céljuk a gyors-közepes tempójú gazdasági növekedés elérése, illetve hogy magasabbra emeljék a gazdaság technológiai színvonalát. Erősíteni akarják a tulajdonnal kapcsolatos jogokat és a makrogazdasági szabályozást.

Ezután jelezte, miért is van szüksége a világnak Kínára. Becslések szerint a közeljövőben nyolcezer-milliárd dollár értékű terméket importálnak az USA-ból és a kínai vállalatok 750 milliárd dollárt fektetnek be más országokban. A kínai turisták 700 millió utazást terveznek.

Végül felszólította a világ vezetőit, hogy tartsanak ki a globalizáció mellett. A történelmet végül is a bátor emberek írják.