Hétfőn a terrorellenes művelet parancsnoksága humanitárius folyosókat jelölt ki, amely útvonalakon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck, Horlivka és Luhanszk településeket.

"A terroristák civileket támadnak meg és rabolnak el, magántulajdonban lévő épületeket és közlekedési eszközöket foglalnak el. Ezért kérjük a helyi lakosságot, hogy távozzon a terroristák hatalmában lévő területekről" - mondta Kijevben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában öt katona vesztette életét és 14 sebesült meg a szeparatistákkal vívott harcokban.

Közben az orosz külügyminisztérium hétfőn felrótta Kijevnek, hogy harcászati rakétákat és sorozatvetőket vont össze a kelet-ukrajnai Donyeck városánál.

Moszkva szerint egyre mélyebbé válik a humanitárius katasztrófa Kelet-Ukrajnában. "Az ukrán hadsereg megtorló műveleteinek következményeképpen, amelyet a rendszer nyugati támogatóinak uszítására hajtanak végre, békés emberek halnak meg, jelentős a sebesültek száma, és polgári létesítmények semmisülnek meg. Kijevet mindent egybevetve nem érdekli a békés polgárok, a katonák és a felkelők élete" - húzta alá az orosz tárca.

Egy ukrán gépesített dandár katonái hétfő hajnalban harc közben átkeltek az ukrán-orosz határon - közölték a két ország hatóságai, ám merőben eltérő magyarázatot adtak a történtek okára: Kijev szerint azért keltek át a határon, mert elfogyott a lőszerük, Moszkva viszont azt állítja, hogy dezertáltak.

"A dandár két csoportra oszlott. Az egyik részük áttörte a szakadárok gyűrűjét, míg a másik fedezte őket" - részletezte a történteket Olekszij Dmitraskivszkij, a Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellen folyó, Kijevben terrorellenesnek elnevezett hadművelet egyik szóvivője.

Dmitraskivszkij közölte, hogy a támadó csoportnak elfogyott a lőszere, megrongálódott a fegyverzete, és az egyetlen út, amelyen biztonságban visszavonulhattak, az orosz határon át vezetett.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) határellenőrző részlegének egyik illetékese viszont arról számolt be újságíróknak, hogy 438 ukrán katona érkezett Oroszországba. Azt állította, hogy a katonák dezertáltak, az orosz fél pedig szabad utat engedett nekik a határon át az országba.

Liszenko később megerősítette, hogy 311 ukrán katonát a kialakult harci helyzet a határátkelésre kényszerített. Cáfolta ugyanakkor, hogy a fegyveres erők tagjai menedéket kértek volna Oroszországban. Kijelentette, hogy Kijev diplomáciai tárgyalásokat folytat a katonák hazatérése érdekében.

A szóvivő hétfőn arról is beszélt egy tévéinterjúban, hogy tudomása szerint Ukrajnában körülbelül egymillió férfi mozgósítható a terrorellenes műveletben való részvételre. A szóvivő kiemelte, hogy a mostani mozgósításkor mintegy százezer tartalékos kapott behívót. Lehetségesnek nevezte viszont, hogy ezek mindegyikére nem is lesz szüksége a fegyveres erőknek. Tájékoztatása szerint a hadkiegészítő parancsnokságok jelenleg összesítik, hogy mekkora forrással rendelkeznek, a különböző fegyveres erők vezetésében pedig azt, hány és milyen képzettségű katonára van szükségük.

Eközben a német kormány az ukrán válság miatt leállított egy 100 millió euró értékű oroszországi hadiipari beruházást, annak ellenére, hogy az üzletre nem vonatkozik az uniós fegyverembargó - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung. Oroszország máris jelezte, hogy a szerződésszegés miatt bírósághoz fog fordulni a beruházás leállítása miatt.

Az ukrán belügyminisztériumban közölték, hogy Kijev megtiltja a beutazást 500 olyan orosz művésznek, akik támogatták a Krím bekebelezését és pozitívan viszonyulnak a kelet-ukrajnai szakadárokhoz.