Az Odesszában több tucat halottat követelő zavargások felelőseinek azonosítását célzó független vizsgálatot sürgetett szombaton az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton úgy fogalmazott, független vizsgálatnak kell feltárnia azokat a tényeket, amelyek ilyen sok emberélet tragikus elvesztéséhez vezettek, a bûncselekmények felelőseit pedig bíróság elé kell állítani.

A főképviselő egyúttal visszafogottságra intette a feleket annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon tovább. "Az EU sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyûlöletszításra, megosztásra és erőszakra" - fogalmazott, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A pénteki eseményeket elvakult erőszaknak nevezte.

Ashton egységre, valamint arra szólította fel az ukránokat, hogy kerekedjenek felül az utóbbi hónapokban mesterségesen táplált megosztottságon. "Minden politikai erőnek vállalnia kell a felelősséget és el kell köteleznie magát a párbeszédre, hogy közösen kiutat találjanak a válságból" - üzente. Hozzáfûzte, hogy az Ukrajna keleti felében kialakult válság enyhítését célzó genfi megállapodás aláíróinak is fokozniuk kell erőfeszítéseiket arra, hogy megvalósuljanak az április 17-én aláírt dokumentumban foglaltak.

Az odesszai tragikus eseményeket követően lehetetlenné válik Oroszország vagy más állam számára meggyőzni a Délkelet-Ukrajnában élőket arról, hogy tegyék le a fegyvert - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.