Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországhoz hasonlóan az azeri gazdaságot is súlyosan érinti a kőolaj árcsökkenése, amely legfontosabb exportterméke. Az orosz rubel árfolyama több mint a felével csökkent az elmúlt egy évben. Az azeri jegybank szombaton ismertetett közleménye szerint "az intézkedés célja ösztönözni az azeri gazdaság diverzifikálását, erősíteni a gazdaság versenyképességét, élénkíteni az exportot és garantálni a fizetési mérleg stabilitását." A jegybank 1 dollár árfolyamát a korábbi 0,7862 manatról 1,05 manatra változtatta.

A manat leértékelése felerősítette azokat a félelmeket, hogy meglódulhat az infláció, jelentősen emelkedhet a fogyasztási termékek ára részben azért, mert mostantól lényegesen megdrágul az import.

Az olajárak hanyatlása miatt 3 százalékra lassult az azeri gazdaság növekedése tavaly. A kőolajban gazdag kaukázusi köztársaság az idei évi költségvetését 4,4 százalékos növekedésre alapozta, ám ez a célszám veszélybe kerülhet, ha az olaj hordónkénti éves átlagára 90 dollár alá csökken. (Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 centtel 60,22 dollárra emelkedett.)

A gazdasági növekedés drámaian lelassult a 2003-2007 közötti, a kőolajárak emelkedésétől fűtött korszakhoz képest, amikor is éves átlagban 21 százalékkal növekedett a hazai össztermék (GDP). 2013-ban már "csak" 5,8 százalékkal gyarapodott az azeri gazdaság.