Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britannia európai uniós kilépési történetének újabb óriási meglepetéseként nem indul a Konzervatív Párt elnöki tisztéért, illetve a miniszterelnöki bársonyszékért Boris Johnson, volt londoni polgármester - adta hírül a BBC. Sajátos módon ezt azon az eseményen közölte, amelyen a indulását kellett volna bejelentenie.

A sajtó megdöbbenését mutatja, hogy például a CNBC-n így tálalják a hírt: A teringettét! Borisz Johnson visszalépett a miniszterelnöki posztért folytatott versenyből.

Váratlan lépését azzal indokolta, hogy nem ő az a személy, aki egységet tudna teremteni a pártban. A függetlenségi népszavazást megelőző kampányban ő volt a Leave-párt első számú vezetője és mindenki arra számított, hogy a Brexit után ő fogja vezetni a torykat és az országot. Jelentkezés előtti utolsó pillanatban azonban nyilvánosságra került egy e-mail, amely igen kellemetlenül érintette.

"Utálják Boriszt"

A Brexit-történet újabb fordulatának másik főszereplője Michael Gove igazságügyi miniszter, a Brexit-kampány másik főszereplője. A legfontosabb mellékszereplő pedig Sarah Vine újságíró, Gove felesége. A konzervatív párt szabályai szerint csütörtökig kellett jelentkeznie azoknak, akik indulnak a párt vezetői posztjáért, amely egyben jelen esetben a miniszerelnöki tisztség átvételét is jelenti.

Történt azonban egy kínos baki. Kiszivárgott egy e-mail a sajtóhoz délelőtt, amelyet Vine férjének és a politikus média-tanácsadóinak szánt, ám véletlenül egy illetéktelennek is elküldte. Ebben arra szólítja fel Gove-t, hogy mielőtt támogatásáról biztosítja Johnsont, kérjen tőle garanciát arra, hogy milyen posztot szán neki a kormányában, ha ő lesz a miniszterelnök.

Ezt azzal indokolta, hogy sok tory politikus és médiaszemélyiség - laptulajdonosok és szerkesztők - "ösztönösen utálják Borisz", de Gove-ban bíznak annyira, hogy támogatnának egy Johnson-Gove párost. És ez még nem minden!

Szebb reggelre számított

Vine a Daily Mailben megjelent cikkében világossá tette, hogy férje, akit a Leave-kampány eszének tartottak, arra számított, hogy a Remain győz, s így nem lesz Brexit. A cikkből kiderül, hogy péntek hajnalban egy telefonhívásból értesültek a szavazók döntéséről. Gove ennyit mondott a telefonba: A kutyafáját, azt hittem jobb hírre ébredek.

A cikkből az is kiderült, hogy a brexitesek nem akartak akkora felfordulást okozni, mint amekkorát okoztak. You were only supposed to blow the bloody doors off - fordult Vine a férjéhez Az olasz munka című 1969-es amerikai film egyik szállóigévé mondatát idézve, amelyel arra utal, hogy csak meg akarták gyengíteni politikai versenytársaikat. Most aztán tényleg lábon lőtted magad - tette hozzá.

Ezt követte a legújabb fordulat előtti fordulat.

Nem jó vezető

Gove mindenkit meglepve délelőtt bejelentette, hogy elindul a pártelnökségért. A 48 éves politikus fontos szerepet játszott a konzervatív párt átalakításában, amely 2010-ben hatalomra segítette a torykat. A Leave támogatásával atyai jó barátjával és kormánytagként főnökével, David Cameronnal fordult szembe, aki a Remain kampányt vezette.

A sajtó és a bennfentesek arra számítottak, hogy Johnsont fogja támogatni, ám - elég valószínű, hogy a nyilvánosságra került e-mail nyomán -, úgy döntött fordít egyet a nagy Brexit-történet csütörtöki fejezetén. Lépését azzal indokolta, hogy "Borisz nem tud olyan vezetővé válni, nem tudja összehozni azt a teamet, amelyre szükség van. Mármint a kilépéssel kapcsolatos tárgyalások lebonyolításához.

Jelentkezése felér egy megvilágosodással.

Nem, nem és nem

Egy korábbi BBC-rádióinterjúban ugyanis a leghatározottabban cáfolta, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének. Nem vagyok azok közül való, akik erre törekednek, ne vagyok alkalmas és nem akarok miniszterelnök lenni - jelentette ki a webkamerák előtt.

Mások Johnsonnal kapcsolatban éltek át hasonló megvilágosodást. Dominic Raab igazságügyminiszter-helyettes, a Leave és Johnson támogatója immáron főnöke, Gove mögött áll. Rájött ugyanis, hogy a korábbi londoni polgármester hetyke stílusa rontotta el a tervük végrehajtását.

Gove ellenfele lesz a két tisztségért folyó versenyben az 59 éves Theresa May belügyminiszter, aki a toryk Remain-párti oldalához tartozik. A fogadóirodáknál jelenleg ő a legesélyesebb. Indul a 43 éves Stephen Crabb, a párt egyik emelkedő csillaga, az 53 éves Andrea Leadsom energiaügyi miniszter, a Leave-tábor egyik ismert alakja, és az 54 éves Liam Fox, aki 2005-ben kicsit lemaradva harmadik lett a pártelnökválasztáson.

A toryk szabályai szerint a párt képviselőcsoportja szavazásokkal két jelöltre szűkíti a versenyt, majd a teljes százezres támogató bázis választ a jelöltek közül. Az eredményhirdetés szeptemberben lesz.