Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A budapesti ügynökség mellett a Tanács és az Európai Tanács, illetve két uniós közös vállalkozás zárszámadását halasztotta el a parlament, amely összesen 52 jelentésről szavazott az úgynevezett "mentesítési eljárásˮ keretében. Az EIT mentesítését 663 szavazattal, 25 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett halasztotta el az EP.

Az EP közleménye szerint az ügynökség szeptemberig kapott határidőt a hiányosságok kijavítására. Az ügynökség eredményeiről októberben hoznak végső döntést. A budapesti székhelyű ügynökségen kívül az Európai Parlament több más intézmény gazdálkodása jóváhagyásának elhalasztását is javasolta, köztük az ARTEMIS technológiai platform, ENIAC nanoelektronikai projekt, valamint a Miniszterek Tanácsa és az Európai Tanács.

Az EP közleménye emlékeztet: Európai Parlament kizárólagos joga, hogy az Európai Számvevőszék jelentése, biztosok meghallgatása és írásbeli kérdésekre adott válaszai alapján áttekintse, hogy az uniós intézmények, ügynökségek és közös vállalkozások hogyan költötték el az európai forrásokat. A legnagyobb költségvetés felett ugyan az Európai Bizottság rendelkezik, azonban pénzének 80 százalékát a tagállamok kezelik és költik el. Az elköltött uniós források első ellenőrzésének feladata is tagállami feladat.