Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kötelező olvasmányként kellene forgatniuk a feltörekvő piacokon is érdekelt befektetőknek a Nemzetközi Valutaalap április elején megjelent világgazdasági jelentését, mert annak másodlagos elemzésével meglehetős pontossággal kiszámolhatják, mire számíthatnak például az európai feltörekvő országokban a következő években. Kiderül, hogy az amerikai és a kínai GDP-növekedéstől, továbbá a reálkamatlábak alakulásától függ az egyes régiós országok sorsa.

Az IMF azt jósolja, hogy a fejlett és a feltörekvő országok GDP-bővülése közti különbség 2014-ben 2,7 százalékra szűkül, ami 2001 óta a legalacsonyabb érték. Jövőre három százalékra nő a rés. A régiós feltörekvők lassú bővülése volt az egyik oka, hogy tőzsdéik az elmúlt három évben rosszabbul teljesítettek a fejlett országok részvénypiacainál. E trend változása ezért jó hír - derül ki a bne.ez régiós hírportál összefoglalójából.

Van tartalék

Pozitív jelzés az a tény is, hogy a feltörekvő országok vezető tőzsdeindexei kissé jobban teljesítettek az április közepét megelőző egy évben, mint fejlett társaik. Ez annak ellenére alakult így, hogy az amerikai Fed megkezdte monetáris enyhítése visszavonását, ami a pénzbőség szűkítése miatt eladási hullámot indított meg a feltörekvő országok pénzügyi piacain. Ugyanakkor a térség részvényei 30 százalékkal alulértékeltek a fejlett országok tőzsdéin jegyzett papírokhoz képest.

A reálkamatok, amelyek az elmúlt három évtizedben inkább csökkentek, emelkedésnek indulnak. A pénzügyi válság elhúzódó hatásai miatt azonban a hegymenet nem lesz gyors. Ennek tükrében a feltörekvő piacokon a Fed hátrálásának hírére tavaly májusban elindult eladási hullám túlzás volt. Az IMF szerint nem várható a kamatok visszatérése az ezredforduló idején elért szinthez. Ebből az következik,hogy a tízéves amerikai kötvények hozama 2018-ig aligha haladja meg a 3,5 százalékot.

Kedves USA

Meglepő módon az IMF tanulmánya alapján arra következtethetünk, hogy az USA gazdasági növekedése kulcsszerepet játszik a feltörekvő országok GDP-jének alakulásában is. Egy százalékpont plusz Amerikában átlag 0,3 százalékpontot dob a feltörekvők gazdaságán. Meglepő módon a nagy kelet-közép-európai feltörekvő országok közül Oroszország járhat a legjobban, amely esetén 0,8 százalékpont a hozadék. Az elmúlt két évben az USA gyorsuló kilábalása 6 százalékpontos pluszt hozott Oroszországnak, míg Törökország gazdaságán csak 2,5, Lengyelországén csak 1,3 százalékpontot emelt.

A Valutaalap becslése szerint a külső finanszírozási feltételek szigorodása fékezi a feltörekvőket: 100 bázispont (egy százalékpont) növekedés a feltörekvő országok kötvényhozamaiban átlag negyed százalékpontot radíroz le GDP-jük bővülésének üteméből. Európában Törökország járhat a legrosszabbul, mínusz egy százalékponttal. Ez a viszonylag magas államadóssággal és folyó fizetési mérleghiánnyal magyarázható. A hátrányt azonban gyorsan eltüntetheti a líra viszonylag széles sávban mozgó árfolyama.

Kedves Kína

Nem meglepő, hogy a kínai gazdasági folyamatok szintén erős hatást gyakorolnak az európai feltörekvő országokra. Egy százalékpontnyi kínai növekedési többlet (figyelmen kívül hagyva az amerikai bővülést) átlag 0,1 százalékot ad hozzá a régió gyarapodásához. Az elmúlt két évben átlagosan 1,5 százaléknyi növekedést köszönhettek az itteni országok az ázsiai óriásnak. A hatással azonban vigyázni kell: a kínai gazdaság a világgazdaságon keresztül fejti ki hatását, így ha a GDP tempósan nő, az felhajtja az energia- és a nyersanyagárakat, aminek például Oroszország haszonélvezője, míg az olyan importőrök, mint Lengyelország vagy Törökország, rosszul járnak.

Összességében a három legnagyobb itteni ország esélyeit vizsgálva azt láthatjuk, hogy ha az USA és Kína gazdasága gyorsan bővül, illetve emellett magasak a régió országaiban a kötvényhozamok, akkor az orosz tőkepiacok átlagon felül teljesíthetnek. (Feltéve, hogy Moszkva az ukrán válságban játszott szerepével nem lő túl a célon.) A törököknek nem jó ez a forgatókönyv, a lengyelek vannak középen. Az ellenkező kiinduló feltételek az előbbivel éppen ellentétes sorrendet eredményeznek.