A venezuelai kormánynak és a PDVSA állami olajcégnek együttesen mintegy 4 milliárd dollárnyi adósságot és kamatot kell rendeznie az év végéig, miközben egyre apad az ország devizatartaléka.

Az államfő pénteken azt mondta, valamennyi kötvénytulajdonossal tárgyalni akarnak. Az államfő szerint az adósságfizetéssel nincs gond, megfogalmazása szerint a Donald Trump amerikai elnök által augusztusban elrendelt pénzügyi szankciók hatásai miatt vált szükségessé az egyeztetés a kötvénytulajdonosokkal.

Az amerikai elnök által a múlt hónapban aláírt döntés megtilt bármiféle egyeztetést a venezuelai kormány és a PDVSA adósságáról. Venezuela és a PDVSA adósságának közel 74 százaléka amerikai és kanadai kötvénytulajdonosok kezében van.

Apad a devizatartalék

Venezuela devizatartaléka 9,873 milliárd dollár volt szerdán, ami csaknem két évtizede a legalacsonyabb az ország jegybankjának a közlése szerint.

Nicolás Maduro pénteken arról is beszélt, hogy Venezuela "ki akar szabadulni a dollár béklyójából", és "a nemzetközi fizetések új rendszerét akarja bevezetni", például a jüan, a jen, a rúpia, az euró és a rubel használatával.

A venezuelai elnök arra nem tért ki beszédében, hogy ez azt is jelentené, hogy amikor egyeztetnek a külföldi kötvénytulajdonosokkal, esetleg felajánlanák, hogy a dolláron kívül valamilyen más valutában fizetnék ki az adósságot.

Gondok vannak

Péntekek Anton Sziluanov, orosz pénzügyminiszter egy moszkvai fórumon arról beszélt, hogy Venezuelának gondjai vannak az Oroszországgal szembeni adósság rendezésével.

"Azt a kérést kaptuk venezuelai kollégáinktól, hogy ütemezzük át az adósságot" - mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy Moszkva nem zárkózik el a kéréstől.

Az Oroszországgal szembeni venezuelai adósság 2,84 milliárd dollár volt a múlt év szeptemberében.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt gyakorlatilag összeomlott.

(Fotó: AFP photo/Federico PARRA)