Telefonon tárgyalt egymással Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök még csütörtök este. Olyan nap volt a hátuk mögött, amelyen a német pénzügyminisztérium nyersen visszautasította a görögök ajánlatát az ország finanszírozásának féléves meghosszabbítására. Az eurózóna pénzügyminiszterei pénteken délután a német nein ellenére mégiscsak megpróbálnak dűlőre jutni Görögország további hitelezéséről - derült ki az athéni ekathimerini.com összefoglalójából.

Ciprasz twitterüzenetében kölcsönösen hasznosnak minősítette Merkellel folytatott beszélgetését. Kormányzati forrásokból kiszivárogtatták, hogy a görög miniszterelnök felhívta Francois Hollande francia államfőt is. Hollande állítólag azt mondta kollégájának, hogy dolgozni fognak a megoldáson Merkellel, akivel pénteken találkoznak.

Héják és galambok

Brüsszelben lázas munka indult a közös nyilatkozat megfelelő nyelvezetének megtalálására -  a megoldás távolinak látszik, a szakértők a pénzügyminiszterek maratoni, akár egész hét végén tartó csúcsértekezletére számítanak. A csütörtöki görög javaslatból kiszivárgott részletek szerint Athén elfogadná az előző kormány és az EU-IMF páros által aláírt segélyprogram jogilag kötelező érvényét a következő hat hónapra, de kerüli a memorandum és a program szavakat. Emellett nem világos, hogy a megállapodás mely részeinek teljesítését vállalnák.

A német elutasítást hogy, hogy nem, rosszul fogadták a görög kormánykörökben. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a német kormány egy része a görögök ellen van. Úgy tekint a javaslatukra, mint egy trójai falóra, amelyen át az adós megkaphatná az áthidaló hitelt, miközben nem folytatná az EU-IMF programban vállalt kötelezettségei teljesítését. Más kormányzati emberek azt mondták az ekathimerini.com-nak, hogy Németország mellett Finnország és Szlovákia foglalt el héja álláspontot a görögök ügyében, míg Franciaország és Olaszország galambként viselkedik.

Bankpánik

Eközben a felgyorsult a megtakarítások kivonása a görög bankokból - jelentette a Reuters. Az embereket nem érdeklik a kormány megnyugtató szavai, amelyek szerint nem tervezik a tőkemozgások korlátozását. Bankárok szerint szerdán és csütörtökön 500-500 millió euró hagyta el a pénzintézeteket, azaz újra olyan tempóban távozik a pénz, mint januárban, amikor egy hónap alatt összesen 12 milliárd euróval apadt a bankok tőkéje. Utoljára Cipruson volt ilyen pánik 2013-ban.

Meglepő felmérésről számol be a Financial Times. Az ARD televízióadó közvélemény-kutatása szerint a németek 51 százaléka azt akarja, hogy Görögország maradjon az eurózóna tagja, míg 41 százalékuk ellenzi ezt. Ez sokkal jobb arány, mint a három évvel ezelőtt készült hasonló felmérés eredménye: akkor a megkérdezettek 65 százaléka mutatott ajtót a görögöknek.