Az EB-elnök szerint a javaslatok egy része a jelenlegi egyezmény keretében bevezethetőek, más intézkedések viszont az alapszerződés megváltoztatását teszik szökségessé. Barroso hangsúlyozta: ez nem jelent azonnali megoldást minden olyan problémára, amivel jelenleg szembe kell néznünk és amelyekkel még később szembesülünk a további gazdasági és politikai integráció átfogó megközelítésének részeként.

Az elnök emellett kiemelte a mélyebb euróövezeti integráció szükségességét és úgy vélte, a pénzpiacok akkor fogják elhinni, hogy az eurózóna megoldást talál a válságra, ha megmutatja, képes teljesíteni a vállalt kötelezettségeit.

Barroso az ECB elnökének Jean-Claude Trichet álláspontjával egybecsengően ismételten a július 21-dikei vállalások lehető leghamarabbi ratifikálására szólította fel a vezetőket, mondván, ez kritikus annak jelzésére, hogy az EU teljesíteni tudja vállalásait.

Barroso szavai segítettek a bankpapíroknak Londonban, miután a szektor nyomás alá került a Moody's francia bankokat leminősítő bejelentése miatt. Az emelkedést a Royal Bank of Scotland vezette 1,9 százalékos drágulással, míg a Lloyds Banking Group 1,8 százalékot ugrott. Bár a leminősített pénzintézetek vesztesége ugyancsak enyhült, még mindig a negatív zónában mozogtak: a Société Générale és a Credit Agricole továbbra is 0,7 százalékos mínuszban volt.