"Ciprus az Európai Unió szilárdan lehorgonyzott tagja, és az is marad. Az Európai Unió pedig kész kiállni Ciprus és a ciprusiak mellett ezekben a rendkívül nehéz időkben" - mondta a bizottság portugál elnöke.

Barroso ennek érdekében az uniós források mielőbbi és lehető leghatékonyabb mozgósítását sürgette, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Ciprusnak is végre kell hajtania a vállalt reformokat.

"Nincs vesztegetnivaló idő" - nyomatékosította Barroso, aki úgy vélekedett, hogy a márciusban elfogadott program és a hozzá kapcsolódó mentőcsomag a megfelelő eszköz a ciprusi gazdaság újraindítására.

Ezzel Ciprus felülvizsgálhatja növekedési modelljét, eltávolodhat a korábbi, fenntarthatatlan helyzettől, felszámolhatja a túl nagyra nőtt és tőkehiányos bankszektor jelentette sebezhetőséget - hangoztatta José Manuel Barroso. A politikus fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a program végrehajtása stabilitást és széles politikai konszenzust igényel.

Nikosz Anasztasziadisz ciprus elnök örömmel nyugtázta, hogy a szigetország partnerei elismerik Nicosia "őszinte erőfeszítéseit", és ígéretet tett, hogy a ciprusi kormány teljesíteni fogja vállalásait.