A Görögország számára égetően fontos adósságcsökkentési megállapodás még a nyár előtt megszülethet - írja a portál. "Reméljük, hogy a görög adósságról május 1-ig kompromisszumra jutunk" - fogalmazott a pénzügyi biztos az LCP TV-nek.

Egy, a görög kormány által is támogatott működőképes reformterv viszont szükséges bármilyen "adósságcsökkentési tárgyalás" előtt - tette hozzá Moscovici.

Ez csak csali?

Hétfőn Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke is említést tett "adósságkönnyítésről", ám azzal hűtötte a kedélyeket, hogy ez továbbra is egy összekötőkapocs az eurózóna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, az adósságkönnyítést csak azért hozta fel, hogy az IMF kedvére tegyen és a nemzetközi szervezet visszatérjen a tárgyalóasztalhoz Athénbe.

Az IMF ugyanis világossá tette korábban, hogy a görög adósságcsökkentés számára nem presztízskérdés, hanem két teljesítendő feltétel egyike ahhoz, hogy aláírja a görögöknek szóló mentőcsomagról szóló megállapodást - máskülönben nem látja értelmét Görögország további támogatásának.

A valutaalap ugyanis fenntarthatatlannak tartja a görög adósság finanszírozását, és véleménye szerint az ország adósságát jóval nagyobb mértékben kell enyhíteni, mint amennyire az euróövezeti hitelezők eddig hajlandónak mutatkoztak. Görögországtól pedig azt követeli a valutaalap, hogy mélyrehatóbban alakítsa át nyugdíjrendszerét.

A németek kitartanak

Az Ekathimerini.com megjegyzi, hogy Németország mellett több más eurózónás tagállam számára a harmadik mentőcsomag aláírásának a feltétele az IMF részvétele.

A német pénzügyminiszter viszont kedden megerősítette, hogy ellenzi a görög adósságszolgálat bárminemű enyhítését még akkor is, ha a dél-európai ország nemzetközi hitelezői beleegyeztek a tárgyalások megnyitásába e téma kapcsán. "Őszintén szólva nincs jó érvem, amelyet fel tudnék hozni (a görög adósságszolgálat enyhítése mellett) a német törvényhozásban, a német lakosság meggyőzésére" - mondta Wolfgang Schäuble Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter viszont arra számít, hogy az IMF április 17-19. közötti tavaszi közgyűlésének idején kezdődhetnek el a tárgyalások a görög adósságról. Sapin szerint lehet enyhíteni a görögök adósságterhén, például a törlesztési futamidők meghosszabbításával, de az szóba sem jöhet, hogy a görög adósság egy részét leírják.

Erről tárgyalnak

Az európai hitelezők és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló delegáció szerdán érkezett a görög fővárosba. A tárgyalások középpontjában vélhetően az egyre növekvő nemteljesítő hitelek kezelése és az ország nyugdíjrendszerének reformja áll.

Amennyiben a tárgyalások sikerrel járnak, Görögország megkaphatja a 86 milliárd eurós harmadik mentőcsomag következő, 5,7 milliárd eurós részletét, valamint megkezdődhetnek a tárgyalások a görög államadósság csökkentéséről is. A dél-európai országnak a 86 milliárd euró törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie. A görög GDP-arányos államadósság idén 187,8 százalékra emelkedik a tavalyi 180,2 százalékról.