Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország hozzáigazítja gazdaságpolitikáját az új geopolitikai helyzethez, hogy mérsékelje azokat a károkat, amelyeket a nyugati hatalmak esetleges további szankciói okozhatnak - fejtette ki a Dumában elmondott beszédében Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a Moscow Times tudósítása szerint. Még az sem mérne végzetes csapást az országra, ha teljesen elszigetelődne a Nyugattól - tette hozzá -, energiahordozóira például találhat máshol is vevőt a világon.

Saját erőből modernizálnák az orosz ipart

Először fordul elő, hogy az orosz gazdaság hármas kihívással néz szembe. Meg kell küzdenie a világgazdaság instabilitásával, a számos jelentős ország barátságtalan magatartásával, illetve saját korlátaival. Utóbbi alatt a szükséges intézményi reformok késlekedését értette. A szankciók elleni védekezés magában foglalja, hogy Oroszország importhelyettesítő gazdaságpolitikára tér át. Ez részben azt jelenti, hogy hazai gyártású termékekkel próbálja kiváltani a behozottakat.

Emellett támogatást adnak azoknak a vállalatoknak, amelyek tevékenységét hátráltatják a külföldi korlátozások, vagy azért mert kénytelenek megszakítani kapcsolataikat kinti partnereikkel, vagy mert elzárják előlük korábbi piacaikat. Medvegyev szerint az elmúlt években nem utasították ugyan vissza a nemzetközi együttműködéseket, de tapasztalataik szerint képesek saját erőből is modernizálni az orosz ipart.

Százmiliárd dollár ment el, de nem baj

A Világkereskedelmi Szervezeten (WTO) keresztül, amelybe 17 évi várakozás után vették fel az országot, szintén nyomást gyakorolhatnak partnereikre: elvárhatják tőlük a szabadkereskedelem elvének betartását. Ami az energiahordozókat illeti, Oroszország érdekelt az Európával kialakított, évi 400 milliárd dollár értékű kereskedelem fenntartásában, de ha kell, találhatnak új exportpiacokat Kínában, Latin-Amerikában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A kivitel sokoldalúvá tételében azonban kulcsszerepet játszik a gázért kapható ár.

A kormányfő szerint fenn tudják tartani a GDP növekedését. Tavaly csak 1,2 százalékkal bővült az orosz gazdaság és idén várhatóan zsugorodik, de ez nem válik tartós tendenciává. Medvegyevet nem aggasztja nagyon, hogy az év végégig várhatóan 100 milliárd dollár tőke hagyja el az országot. Beszében azt mondta, hogy ennek jó része féllegális, szürke alapok pénze, ezért a távozó összeg egy részét nem is lehet tőkének tekinteni.