Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína nem állapodik meg Oroszországgal a szárazföldi vezetékes gázszállítások beindításáról Vlagymir Putyin orosz államfő jelenlegi pekingi vizitje alatt - mondta a Financial Timesnak (FT) szerdán a PetroChina, az állami tulajdonú CNPC olajtársaság tőzsdén jegyzett leányvállalatának szóvivője, ám az utolsó pillanatban mégis aláírtak egy megállapodást, amely azonban semmit sem mond a gáz áráról. Az orosz vezetés óriási előfeszítéseket tett az utazás előtt annak érdekében, hogy tető alá hozzák az üzletet.

Ezzel akarták ugyanis bizonyítani, hogy a Krím bekebelezése miatt részleges nyugati szankciókkal sújtott Oroszország nem szorul rá európai és amerikai partnereire. Putyin demonstrálni akarta, hogy vannak új, erős barátaik Keleten. Az orosz média és maga az államfő is többször megelőlegezte, hogy az összesen 456 milliárd dollár értékű, 30 éves, évi 38 milliárd köbméter gáz szállításáról szóló szerződést aláírják a két ország első számú vezetőinek találkozóján, ám úgy tűnik ez nem teljesen jött össze.

Válámi ván, de nem áz igazi

A PetroChinan gondja, hogy a hazai gázár elmarad az importártól, ezért már most is veszteséges a földgáz behozatala. Nem óhajtják egy újabb szerződéssel állandósítani a veszteségeket. Ehhez képest Anatolij Janovszkij, az orosz kormány energiaügyi minisztériumának helyettes vezetője azt állította az orosz állami médiában idézett nyilatkozatában, hogy a szerződés 98 százalékban elkészült.

A Gazprom gázszállításairól tíz éve tárgyalnak a felek. Vita volt az árról, a vezeték útvonaláról és a kínai fél befektetői részvételéről a projektben. Az egy évtized hosszú idő: Peking ezalatt diverzifikálta gázbeszerzéseit. Vezetéken Közép-Ázsiából importál energiahordozót, miközben számos folyékony gáz fogadására kész lng-terminált épít, amelyek több forrásból fogadhatnak szállítmányokat.

Putyin kedves fogadtatásban részesült Kínában. A tárgyalások során mindkét fél számos szimbolikus gesztussal igyekezett bizonyítani, hogy soha nem voltak olyan jók az orosz-kínai kapcsolatok, mint most. Az FT emlékeztet arra, hogy a Novatek, Oroszország legnagyobb független gázvállalata exportál lng-t Kínába, emellett jelentős szénbányászati együttműködés is van a felek között.