Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög lapok azzal a lakonikus címmel jelentek meg kedden reggel miszerint: Még többet akarnak! A megjegyzés a hitelezőkre vonatkozott, akik a görög társadalomtól várnak többet. Kiderült ugyanis, hogy kormányuk két év alatt nyolcmilliárd eurós költségvetési szigorítást tartalmazó dokumentumot tett le hétfőn az EU, az Európai Központi Bank és az IMF asztalára. A Guardian athéni tudósítása szerint az újságok arra figyelmeztették olvasóikat, hogy újra fájni fog, azaz újra kellemetlen intézkedésekre számíthatnak.

A nyugdíjasok szervezetei azonnal reagáltak: már kedd estére tüntetést szerveztek Athénba, amelyre 70 autóbusszal szállítják vidékről a résztvevőket. A nyugdíjasok jövedelmét 40-60 százalékkal kurtították meg az elmúlt években, és most még többet vennének el egészségügyi hozzájárulásuk emelésével - fejtegette Manolisz Rallakisz a görög nyugdíjasok szövetségének vezetője.

Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az úgynevezett Eurócsoport újabb rendkívüli tanácskozást tart szerda este Brüsszelben a görög adósságválság ügyében, és ha ezen az ülésen sem sikerül megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást, akkor aligha kerülhető el, hogy Görögörszágban július elsején bekövetkezzen az államcsőd - írja az MTI.

Hétfőn az euróövezeti pénzügyminiszterek - arra hivatkozva, hogy a szakértőknek még nem volt idejük alaposan áttekinteni a görög elképzeléscsomagot - lényegében semmilyen tanáccsal nem tudtak szolgálni főnökeiknek, így az euróövezeti csúcs sem hozta meg a katarzist a feszültségekkel teli görög drámában. Vannak olyan hírek, miszerint a görögök ajánlata immár 90 százalékig kielégítő, és már csak az áfaemelés mértéke vitatott.

13. és 14. havi nyugdíj

Hol van a 13. és a 14. havi nyugdíj? - tette fel a költői kérdést, hozzátéve, hogy az idős emberek úgy érzik, hogy a januárban hatalomra került kormány is elárulta őket. Folytatja elődei fojtogató politikáját! A közvetlen és közvetett adókkal - az utóbbival az áfaemelésre utalt - újra az utca emberének zsebéből veszik ki a pénzt. A közel 2,5 millió görög nyugdíjas 45 százaléka kevesebb mint havi 665 euróból (206 ezer forint) él, ami kisebb az EU szegénységi küszöbénél. Az érintettek fele 2009 vége, az adósságválság kezdete óta ebben a helyzetben van.

Ez van a csomagban

Bukhat a kormány

A csomag összeállítása volt a kisebb gond, amivel Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek szembe kellett néznie, a neheze, egy létrejövő megállapodás elfogadtatása a kormánypárti képviselőkkel még hátra van - emlékeztet a Bloomberg. A radikális baloldali Sziriza politikusainak palettája a volt kommunistáktól a szociáldemokratákig terjed. Számítások szerint 10-40 képviselő nyomhat nemet a 300 fős parlament valamivel több mint 160 fős kormánypárti többségéből. Ezt ugyan ellensúlyozhatnák ellenzéki - európárti szavazatok -, ám a kormány nem élné túl, ha a hitelezőkkel kötött megállapodását politikai ellenfelei támogatásával emelné törvényerőre.

A hét végén elkészült görög csomag összesen 7,9 milliárd euró értékű költségvetési intézkedést tartalmaz, amelynek döntő többsége, 7,3 milliárd eurónyi változtatás adóemelés. Ez teljes összeg 93 százaléka. A hitelezők szakértői rögtön megjegyezték, hogy ez a javaslat gyenge pontja: a gazdaságot megterhelő befizetések újabb GDP-csökkenéshez fognak vezetni. Ugyanígy látják a helyi üzleti szervezetek is, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a cégek elbocsátásokkal fogják csökkenteni a megnövekvő adóterhek miatt emelkedő költségeiket.

Ezeket a terheket próbálhatják ellensúlyozni a 2014-2020-as uniós költségvetésben Görögország rendelkezésére álló 35 milliárd euró felhasználásával, amelyben a Európai Bizottság hathatós segítséget kíván nyújtani az athéni kormánynak.

A görög pakk további eleme a háromkulcsos áfa. Az orvosságokra, a könyvekre és a színházjegyekre hatszázalékos, az élelmiszerekre (főként a friss árukra), az elektromos áramra, a szállodai szolgáltatásokra 13 százalékos, minden másra 23 százalékos kulcs vonatkozna. A forgalmi adó módosításától évente 1,36 milliárd euró pluszbevételt várnának, ami kevés az EU-ECB-IMF hármas 1,8 milliárdos tervéhez képest Elképzelhető, hogy a különbséget az vendéglők és éttermek 23 százalékos kulcs alá sorolásával pótolnák, továbbá eltörölnék vagy mérsékelnék a görög szigetek jelenleg 30 százalékos áfakedvezményét.

Magyar elemek

A magyar kormány intézkedéseire hajaz az a 12 százalékos különadó, amelyet a vállalatok 2014-es profitjára vetnének ki - utólag. Ennek felét idén, a másik felét jövőre kellene befizetniük. Ettől az intézkedéstől évi 1,35 milliárd eurót várnak. Azok a cégek szenvedhetnek, amelyek legkevesebb félmilliárd euró nyereséget értek el - korábban egymilliárdos küszöböt terveztek. Így nagyjából 1500 cég viselheti ezt a közterhet.

Athén javasolja a vállalati nyereségadó kulcsának 26-ról 29 százalékra emelését is, ami azt a 15 ezer céget érintené, amelynek adózás előtti nyeresége évente legalább 100 ezer euró. Ettől a lépéstől 410 millió euró költségvetési bevételt várnak. A tévéreklámokat és az internetes szerencsejátékokat új adóval terhelnék meg. Növelnék az úgynevezett szolidaritási adót, amely az évi 30 ezer eurónál többet keresőket terheli, továbbá a vagyonadót (10-ről 13 százalékra), amelyet egyebek mellett a jachtok után kell fizetni. Pénzt vár a kormány a mobiltelefon-frekvenciák értékesítéséből is.

A nyugdíjasoknál a jövedelmüket terhelő egészségügyi hozzájárulás kulcsának négyről öt százalékra emelése, továbbá a kiegészítő egészségügyi hozzájárulásuk nulláról öt százalékra emelése verte ki a biztosítékot (az áfa növelésén kívül). Emellett 2016-tól megszüntetnék az előrehozott nyugdíjazás lehetőségét. Ez utóbbi és a védelmi büdzsé lefaragása a ritka kiadáscsökkentések közé tartozik.