Az oroszországi olajvállalatok az idei szinten fogják tartani olajkitermelésüket 2015 folyamán - jelentette ki Alekszander Novak energiaügyi miniszter, miután befejezte bécsi tárgyalásait az Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselőivel. Moszkvát idegesíti, hogy június óta 30 százalékkal zuhant az olaj ára, ami elapasztja az exportbevételeket - emlékeztetett a Reuters megjegyezve, hogy a költségvetés egyensúlyához 100 dollár/hordós olajárra lenne szükség szemben a jelenlegi 78 dollárral.

Szakértők szerint Novak azért utazott az osztrák fővárosba, hogy az olajkartell csütörtöki miniszteri csúcsértekezlete előtt megegyezzen a kitermelés kölcsönös csökkentéséről. Lapértesülések szerint az oroszok napi 300 ezer hordós vágást ajánlottak abban a reményben, hogy a világ olajellátásának 40 százalékát adó OPEC napi 1,4 millióval fogja vissza saját exportját.

Kosarat kaptak

Az orosz miniszter végül eredménytelenül tárgyalt Szaúd-Arábia, Venezuela és Mexikó képviselőivel, és nagyon úgy tűnik, főnökei nem igazán örülnek annak, hogy az OPEC kikosarazta Oroszországot. Ezért jelentette be Novak, hogy maradnak a napi 10,5 millió hordós olajkitermelésnél, bármilyen árak alakuljanak is ki a piacon. Mint mondta az olajcégek a korábbi terveikben szereplő mennyiséget fogják kibányászni.

A szakértők szerint az oroszok az elmúlt hónapokban ellentmondó jelzéseket küldtek az OPEC felé: hol azt üzenték, hogy készek kissé visszafogni exportjukat, hol azt, hogy szinten tartanák a kivitelt. Igaz, ugyan, hogy Oroszország a világ három legnagyobb olajtermelője között van, mégsem tudja könnyen csökkenteni vagy növelni a világpiacra szánt exportját. Az elemzők egy része ugyanakkor úgy véli, hogy - miniszter ígérete ellenére - technikai okok miatt magától vissza fog esni az orosz olajkitermelés 2015-ben.

Fúrnak rendületlenül

Novak arról is beszélt, hogy várakozásaik szerint az alacsony olajárak miatt ki fognak hullani a termelésből a drágán működő kutak, amivel visszaesik a kínálat, és az ár visszatérhet a szerintük "korrekt szintre". Oroszország nem fogja felfüggeszteni az Északi-sark környékén indult projektjeit és a Bazhenov formáció mezőin folyó kitermelést is folytatják a jelenlegi olajárak mellett.

A miniszter kételkedik abban, hogy az OPEC exportjának visszafogásáról dönt csütörtöki ülésén. Nem tudhatjuk, milyen határozat születik - napok óta folyamatos konzultációk zajlanak -, ám általánosságban nem hiszem, hogy a kitermelés bármilyen mértékű csökkentéséről döntenének a szervezet olajminiszterei - fogalmazott újságírók előtt.