Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország, a világ legnagyobb olajexportőre várhatóan a Szovjetunió megszűnése óta a legnagyobb mennyiségű olajat, napi 11,1 millió hordót hoz felszínre szeptemberben - írja a Bloomberg. Az adat azért bizonytalan, mert a hónap első 27 napjának adatai alapján készült.

A termelést éppen akkor futtatják fel, amikor a világ legnagyobb olajtermelő országai Algírban igyekeznek megtalálni a módját, hogyan csökkenthetnék a piaci túlkínálatot, ami a padlóra küldte a fekete arany árát. A szeptemberi várható mennyiség már nagyon közel van az orosz olajipar 1987-ben élért napi 11,4 milliós kitermelési rekordjához is.

Magasabb limit

Amikor az év elején Szaúd-Arábia és Oroszország arról tárgyalt, hogy a 2016. januári szinten be kellene fagyasztani a világ olajtermelését - remélve, hogy ez meggyorsítja a felhalmozott készletek leépülését -, az orosz cégek még naponta "csak" 10,9 millió hordó olajat vittek a piacra. Akkor arról volt szó, hogy minden ország, amely vállalja a korlátozást, a januári szinten húzná meg a felső határt.

Most már más a helyzet. Oroszország, ha újra felmerülne a kérdés, áttekintene több kitermelési limitet, ám ezek közül a legutóbbi - a januárinál közel 10 százalékkal magasabb - szintet részesítené előnyben - jelentette ki Alekszander Novak energiaügyi miniszter.

Új projektek

Ebben szerepe lehet az orosz viszonyok ismert rugalmatlanságának, nevezetesen, hogy ha a fagyos körülmények között egyszer megindul a kitermelés, akkor technikailag megoldhatatlan a kutak ideiglenes lezárása, majd újraindítása.

Az elmúlt időszak termelésnövekedésének hátterében néhány új olajmező kiaknázásának megkezdése áll. Ezek egy része a távol-keleten, másik része a Kaszpi-tenger térségében van. Ráadásul a Rosznyefty a jövő hónapban egy további szibériai projekt elindítására készül.

Tovább növelhetnék

Mindennek tükrében nem meglepő, hogy szakértők szerint az orosz termelőknek megvan a lehetőségük a kitermelés további két-három százalékos bővítésére a következő 12 hónapban. Ehhez persze arra van szükség, hogy a kormány ne vigye el a pénzüket az adóik emelésével - mondja Artyem Koncsin moszkvai olajipari elemző.

A Rosznyefty és Lukoil, az ország két legnagyobb olajvállalata nem csupán új mezők kiaknázását kezdte el, hanem egyre többet költ a legfontosabb térségben, Szibériában lévő lelőhelyei kiaknázására.

Így ha a jelenlegi szinten fagyasztanák meg az olajtermelést az erről megegyező országok, azzal biztosan jól járnának az oroszok (meg az autósok, akik a nagyobb kínálat miatt számíthatnának a benzinár kedvező alakulására). Kérdés, hogyan lehetne technikailag lebonyolítani és ellenőrizni a limitek betartását.