Államfői egyeztetés után végre feloldották az ukrán áruk oroszországi vámellenőrzést, ami gyakorlatilag azok beviteli tilalmát jelentette - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség.
A gazdasági határháború július 14-én kezdődött, amikor az orosz vámosok megkezdték az ukrán áruk szigorított ellenőrzését, valamennyit potenciálisan veszélyesnek minősítették és visszafordították, mintegy 900 tehervagon vesztegelt a határon. Ez gyakorlatilag azzal fenyegetett, hogy Ukrajna elveszíti legnagyobb külkereskedelmi piacát, ami végzetes lehet az ország gazdasága számára. Nyilván ez volt az oka annak, hogy a kormány a higgadtnál is mérsékeltebben reagált a provokációra, és végül a helyzetből az után sikerült megtalálni a kiutat, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel egyeztetett telefonon.
A hivatalos Moszkva bagatellizálta az ügyet, de Szergej Glazijev elnöki tanácsadó kimondta: a lépésre amiatt került sor, mert várhatóan a vilniusi csúcson novemberben aláírja Ukrajna az unióval való társulási szerződést, amit Glazijev "öngyilkos lépésnek" minősített. (A Kreml egyre nagyobb nyomást gyakorol az ukrán vezetésre, hogy ne az Európai Unióhoz, hanem az oroszok vezette vámunióhoz csatlakozzon.) Ebben az esetben a két ország között újra kell szabályozni és szigorítani a vámszabályokat, mert különben félő, hogy az Ukrajnát elárasztó európai és török árukat továbbexportálnák Oroszországba. A mostani szigorított ellenőrzést tehát felesleges dramatizálni, csupán felkészülés arra a helyzetre, amikor Ukrajna vám- és illetékmentesen, valamint állatorvosi ellenőrzés nélkül fogja beengedni az uniós árukat. A tanácsadó szerint mintegy 4 milliárd dollárral fog megnőni az ukrán behozatal Európából a társulási szerződés megkötésével, ami csődbe fogja vinni az országot.