Sierra Leonében 15 népcsoport, és a több nagy világvallás él egymás mellett az utóbbi időben békésen. A második elnöki ciklusát töltő egykori befektetési bróker Ernest Bai Koroma által megteremtett befektetőbarát környezet - a Világbank 2013-as üzleti környezet jelentése szerint egy év alatt nyolc hellyel került előbbre az ország, és így a vizsgált 185 közül a 140. -, valamint az ország természeti kincsekben, nyersanyagokban és termékeny mezőgazdasági területekben való gazdagsága kezdi meghozni az első, GDP növekedésben is megmutatkozó eredményeket. Annak ellenére is, hogy az ország költségvetésének fele még mindig donorországok adományaiból származik, az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem a Világbank 2011-es jelentése szerint csak 460 dollár, és a lakosság jelentős része él napi 1,25 dollárnál kevesebből.

A felzárkózást nehezíti, hogy a polgárháború alatt az infrastruktúra nagyon komoly károkat szenvedett, az ország közútjainak 70 százalékán nincs szilárd burkolat, és gyakoriak az áramkimaradások is. Az újjáépítés során azonban igyekeznek a legmodernebb, energiatakarékosabb technológiát beépíteni, a főváros Freetown nemrég átadott közvilágítási hálózata napelemes led technológiával működik. Az energetikai beruházásokat erősen támogatja a rendelkezésére álló dotációból a kormány is: erőmű építési, megújuló energia - beleértve a víz- és napenergiát is - fejlesztési projekteket örömmel látnak. A sierra leonei kormány jelenleg is tárgyal az Egyesült Államokkal egy 600 millió dolláros fejlesztési támogatásról, és bíznak benne, hogy hamarosan megkaphatják az említett összeget. További nehézség, hogy bár az angolt mindenütt értik, a lakosság jelentős része írástudatlan, a férfiak várható élettartama pedig kevesebb mint 50 év. A kormány ezért a legszükségesebb infrastrukturális beruházásokat követően jelentős összegeket invesztálna az oktatás és az egészségügy fejlesztésébe.

Az ország elsősorban a kiemelkedően sok, ékszerkészítésre alkalmas gyémántot termelő bányászatáról híresült el - az alapokat még a De Beers tette le a gyarmati időkben -, és jelenleg is dinamikusan fejlődik az ágazat. Az ország részt vett a gyémántkereskedelem nyomon követhetőségét biztosító Kimberley folyamat egyeztetésein, és ma már csak jogtiszta gyémánt hagyhatja el a területét. Egy klasszikus mélyművelésű bánya mellett számos állampolgár rendelkezik úgynevezett kisbánya kitermelési koncesszióval, azonban csak keveseknek van elég pénze ahhoz, hogy valóban neki is lásson akár kézi erővel is kitermelésnek, ezért gyakori, hogy bérbe adják, vagy eladják ezeket tőkeerősebb befektetőknek. Ezen túlmenően azonban az ország gazdag vasérc, bauxit, titán és aranylelőhelyekkel rendelkezik, a partmenti sávban pedig két olajlelőhelyen is végeznek próbafúrásokat. A vasérckitermelésbe 1 milliárd, a bauxitbányászatba 100 millió, míg a festékiparban használt titánium-oxid bányászatba 50 millió dollárnyi tőkét invesztáltak az elmúlt években a koncesszió tulajdonosok.

Az elmúlt évben 35 százalékkal nőtt a bányászatból származó bevétel, miután az egyik bányakoncesszió termelési fázisba érkezett, - mondta Alhaji Usman Boie Kamara, az ország kereskedelmi és ipari minisztere egy közelmúltbeli háttérbeszélgetésen Budapesten. A tárcavezető a kormány által szervezett Afrika napok zárókonferenciájára érkezett Magyarországra, emellett üzleti tárgyalásokat folytatott lehetséges befektetőkkel, amelyben egyébként egy magyar vállalkozás, a Sierra Leonében már 2007 óta gyémántbányászattal foglalkozó Trans World Diamond Ltd. tanácsadási, üzletszervezési céllal 2012-ben alapított magyar leányvállalata, a TWD Consulting segítette. A TWD tapasztalatai szerint jó a közbiztonság az országban.

A miniszter szerint a következő években a kulcságazatokban kiemelt támogatásra számíthatnak a befektetők. Ezek közé sorolta az agribusiness mellett az energiaszektort, a vízellátást, az infrastruktúrafejlesztést, a bányászatot, az olaj- és gázkitermelést, a gépgyártást, a turizmust és az ingatlanpiacot. A vállalkozásbarát ügyintézést, a magántulajdon fokozott védelmét, a befektetők számára könnyített beutazást, fejelsztési adókedvezményeket és gyárépítéses beruházásnál vámmentes gép- és eszközimportot kínáló ország a tekintetben is vonzó lehet a befektetők számára, hogy az Afrikai Unió mellett tagja a Mano River Egyesülésnek és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (Ecowas) is. Utóbbi 15 tagállamot és mintegy 225 millió lakost fog össze, és számos területen jó piacot kínál. Hivatalos fizetőeszköze a leonis mind a dollárral, mind az euróval konvertibilis.

Az ország GDP-jéhez egyébként összesen 40 százalékkal járul hozzá a a hatmilliós lakosság 60 százalékát foglalkoztató mezőgazdaság. A mintegy 4,8 millió hektáros művelhető terület mindössze 20-25 százalékán folyik a termelés. A mezőgazdaság és élelmiszeripar 17 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéshez 2012-ben. A főbb exportálható termények közé a kakaó, a kókusz, tartozik, de az utóbbi időben komoly külföldi tőkeinvesztíciónak köszönhetően dinamikusan nőtt az etanolgyártáshoz használatos cukornád termőterülete, illetve a pálmaolaj kivitele is.

A főváros ingatlanpiaca még szintén beruházókat vár, ahogyan a turizmus is. A nagy nemzetközi szállodaláncok közül elsőként a Radisson építhet a következő években ötcsillagos szállodát. A homokos tengerpartok pedig még számos kiaknázatlan lehetőséget rejtenek.

Magyarország egyelőre nem kínál fejlesztési segélyeket Afrikában - tudta meg a Napi Gazdaság Bokor Balázstól, a Külügyminisztérium Afrika és Közel-Keleti főosztályának helyettes vezetőjétől. Magyar cégek részéről ugyanis eddig nem nagyon volt érdeklődés afrikai kötött segélyhiteles projektek iránt. Az Eximbank mindenesetre vizsgálja a lehetőségeket. Magyarország egyébként uniós tagállamként a GDP-je 1,3 százalékát kell, hogy a fejlődő országok fejlesztésére fordítsa.