Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szevasztopol lakóinak nevében azzal a kéréssel fordulunk Oroszországhoz, hogy avatkozzon be és védje meg a Krím orosz civil lakosságát - áll a Szevasztopol Orosz Közösségének nyilatkozatában, amit az UNIAN ukrán hírügynökség hozott nyilvánosságra. Eszerint "a háborúnak, amelybe bekapcsolódtak az európai és az amerikai különleges erők, egyetlen célja van - megsemmisíteni az orosz világot". A Majdanon kedden történtek a polgárháború előfutára. "A jelenlegi helyzetben a népirtás veszélye függ a Krím és Szevasztopol lakosságának feje fölött, s az ukrán kormány nem akarja és nem képes megvédeni nemcsak lakosságát, de saját magát sem".

A Krími Nemzeti Tanács elnökségének tagjai szerint gyakorlatilag már folyik a polgárháború, s a Szabadság, a Jobb Szektor és más szélsőséges szervezetek harcosai általános mozgósítást hirdettek, és felhívják az embereket, hogy fegyverrel álljanak a barikádokra. A tanács honlapján megjelent nyilatkozat felszólította Viktor Janukovics elnököt, akinek megválasztását szavazataikkal támogatták, hogy tegyen rendkívüli lépéseket az alkotmányos rend és Ukrajna egységének védelme érdekében. Ma még van erre esély, holnap már lehet, hogy nem lesz - írták.

Krím autonóm terület, amelyet döntő többségében oroszok laknak, s Szevasztopolban van az orosz Fekete-tengeri flotta legnagyobb támaszpontja. A helyi vezetés néhány héttel ezelőtt 12 civil szervezettel együtt azzal fenyegetődzött, hogy ha a zavargások átterjednek Ukrajna keleti részére (ahol több milliós orosz kisebbség él), létrehozza a Kisorosz Föderatív Államot - ami nyilván az Ukrajnától való elszakadást jelentené.