Mike Pence alelnök szerint az új miniszter vezető szerepet játszik majd az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásában és az új egészségbiztosítási rendszer kidolgozásában.

Tom Price kinevezését a szenátus plenáris ülése pénteken hagyta jóvá, 52:47 arányban, a demokrata párti szenátorok ellenzésével.

Az új miniszter georgiai politikus, 2005 óta volt a kongresszus képviselőházának tagja. Eredeti foglalkozása ortopédsebész, s beiktatása után Mike Pence alelnök - aki a beiktatási ceremóniát vezette - éppen ezt a képzettséget emelte ki, mint garanciát arra, hogy hozzáértő szakember kezébe kerül az egészségbiztosítás ügye - írta az MTI.

Egyedülállóan kvalifikált erre a feladatra - fogalmazott Pence. Véleménye szerint Tom Price az egészségügyi politika egyik legkiválóbb szakembere, aki vezető szerepet játszik az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásában és az új egészségbiztosítási rendszer kidolgozásában. A beiktatás után Paul Ryan házelnök szintén az új miniszter orvosi képzettségét és elkötelezettségét emelte ki az új egészségbiztosítási törvény minőségének garanciájaként.

A szenátusban közben tovább tart a leendő pénzügyminiszter, Steven Mnuchin pénzügyi szakember és a veteránügyi tárca jelöltje, David Shulkin meghallgatása. A szavazás hétfőn lesz.

Pénteken Trump elnök elvetette, hogy Elliott Abrams legyen a külügyminiszter-helyettes. Abrams, aki korábbi republikánus kormányzatok idején már dolgozott a külügyminisztériumban, a neokonzervatívok egyik vezető alakjaként ismert, s elsősorban Közép-Amerikával és a Közel-Kelettel foglalkozik. Jelenleg a Külügyi Kapcsolatok Tanácsának munkatársa. Trump annak ellenére utasította el kinevezését, hogy Abrams élvezte Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Jared Kushner, az elnök veje és egyik tanácsadója támogatását is.