A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A svájci jegybank (SNB) új eszközökkel próbál úrrá lenni az ország exportszektorának hatalmas károkat okozó frankerősödésen: az utoljára 2008-ban alkalmazott devizapiaci swapügyleteket alkalmazzák újra, emellett pedig 80 milliárd svájci frankról 120 milliárdra növeli a bankok rendelkezésére álló látra szóló betétet. Mindkét lépés likviditásbővítést jelent, tehát az eddigi devizapiaci beavatkozásokon is túlmutat; elemzők szerint az erős frank mellett a deflációs nyomás is erre készteti a jegybankot. Az SNB ezen túl is bármilyen eszközzel is kész az ország devizáját gyengíteni, Thomas Jordan alelnök pedig egy interjúban nyilatkozta, hogy "rengeteg eszköz" felhasználásáról gondolkodnak.

Az SNB számos lépést mérlegel

Ezt erősítette meg Jordan a csütörtökön a Tages Anzeigernek megjelent interjújában is. A jegybanki alelnök azt mondta az MTI-Eco tudósítása szerint, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) számos olyan intézkedést mérlegel, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához, és nem zárhatók ki az olyan lépések, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát. Ugyanakkor azt is hozzátette: "Feltéve, hogy összeegyeztethetőek a hosszú távú árstabilitással, az olyan ideiglenes intézkedések is hozzátartoznak eszköztárunkhoz, amelyek közvetlenül befolyásolják a frank árfolyamát".

 

A frank jelentős túlértékeltsége már Svájc gazdasági növekedését is veszélyezteti, az árstabilitásra nehezedő lefelé mutató kockázatok pedig tovább erősödtek − áll az SNB közleményében. A világ legnagyobb élelmiszer-ipari vállalata, a Nestlé SA tegnap jelentette be, hogy árbevétel-növekedésének 14 százalékát vitte el az erős deviza (további részletek a 16. oldalon), de károkat szenvednek el a feldolgozóipari exportőrök és a hazai keresletre építő kiskereskedők is.

Az eddigi jegybanki beavatkozások azonban hatástalanok voltak, és a tegnapi intervenció sem tudta érdemben mozgatni az árfolyamát. A június előtti másfél évben az SNB összesen 36 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a devizapiaci beavatkozásokból, ráadásul ezalatt a dollárral szemben a negyedével, az euróval szemben pedig a harmadával erősödött a frank.

Talán a jelenlegi szinten stabilizálni tudják az árfolyamot a beavatkozásokkal − válaszolta a Credit Suisse elemzője a Bloomberg kérdésére. A legvalószínűbb forgatókönyv számos elemző szerint az, hogy csak akkor indul be a frank gyengülése, amikor a gazdaságnak és a költségvetésnek már láthatóan súlyos károkat okoz a deviza ereje − ilyen jelekre azonban még várni kell.