Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyminiszterek és jegybanki vezetők este aláírt közös nyilatkozatából kiderül, a monetáris, a fiskális és a strukturális eszközök bevetését országonként és együttesen is a növekedés, a befektetések és a pénzügyi stabilitás szolgálatába kívánják állítani.

Megállapították, a globális gazdaság helyreállása folytatódik ugyan, de egyenlőtlenül és nem az általuk kívánt mértékben, továbbá fenntarthatóságát és kiegyensúlyozottságát tekintve sem kielégítő módon. A monetáris politika a gazdasági aktivitást és az árak stabilitását fogja szolgálni, de egyedül nem elegendő a kiegyensúlyozott növekedés elősegítéséhez - fogalmaztak.

Hangsúlyozták, nőttek a lassulás irányába ható kockázatok, nagyobb a sebezhetőség veszélye, mivel ingadozik a tőkeáramlás, jelentősen estek a nyersanyagárak, fokozódtak a geopolitikai feszültségek, továbbá sokkolóan hatott az Egyesült Királyság kilépésének lehetősége az Európai Unióból.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan az aláírók elkötelezték magukat amellett, hogy tartózkodnak a kompetitív leértékelésektől, a versenyhelyzetet befolyásoló árfolyamváltoztatásoktól. Az eddig gyakorlattól eltérően megállapodtak abban is, hogy tájékoztatják egymást olyan pénzügypolitikai döntésekről, amelyeknek valuták egymást követő leértékelése, árfolyamháború lehet a következménye.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet pénzügyi vezetői ígéretet tettek arra is, hogy megfontolt makrogazdasági és strukturális intézkedéseiket világossá teszik, hogy a politika bizonytalanságot csökkentésék, minimalizálják a negatív következményeket és elősegítsék az átláthatóságot.

A megbeszéléseken a vezető fejlett és fejlődő országok képviselői arról is tanácskoztak, hogy miként tudnának hatékonyan fellépni a tőkekiáramlással szemben, amelynek fokozódásához hozzájárult, hogy az Egyesült Államok tavaly decemberben 7 év után szakított a nullához közeli kamatszint gyakorlatával.

A média beszámolók szerint helyi idő szerint szombaton kora reggel a G7-ek, a világ vezető gazdaságainak pénzügyi vezetői (a kínaiak képviselője nélkül) külön is leültek egymással és informális megbeszélést folytattak.

Lou Csi-vej kínai pénzügyminiszter a kétnapos esemény befejezését követő nyilatkozatában kijelentette, az infrastrukturális beruházások a gazdasági talpra állás létfontosságú motorjai lesznek a G20-ak gazdaságainak. Azt is közölte, hogy Kína elkötelezett a korábbiaknál nehezebb reformok folytatása iránt, és úgy vélte ezek hatékonysága "általában véve" jó. A kínai jegybank kormányzója megerősítette, a kínai gazdaság alapjai továbbra is egészségesek, a jövőbeni növekedésnek jelentős tartalékai vannak.

A közös nyilatkozat aláírása előtt külön bejelentették, hogy a BRICS-tagországok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika által alapított Új Fejlesztési Bank várhatóan az idei év második negyedében hagyja jóvá első hitelcsomagját.