A Jog és Igazságosság (PiS) pártja azon gondolkozik, hogy a nyugdíjasokat is beveszi az 500 plusz programba - tudta meg a Gazeta Prawna című lengyel gazdasági napilap. Minden évben egyszer, a karácsonyi ünnepek előtt kapnák az idősek 500 zlotyt (37 ezer forint) állam bácsitól. Az 500 plusz programban a 800 zlotyi egy főre eső keresetű családok kapnak 500 zlotyt második, harmadik stb. gyerekeik után.

A lap számításai szerint az 500 plusz a nyugdíjasoknak alkalmanként 4,5 milliárd zloty (330 milliárd forint, nagyjából egyhavi magyarországi nyugdíj összege). kiadást okozna a költségvetésnek. Az ötlet még gyerekcipőben jár, noha Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország de facto ura tud róla. A pénzügyminisztérium nem kommentálta a lap értesülését.

Ötletelgetnek

Az 500 plusz a nyugdíjasoknak a kormány válasza lenne a mérsékelt jobboldali Polgári Platform vezette előző kabinet ígéretére, miszerint 13. havi nyugdíjat adnak a legszegényebbeknek. Ez is több tíz milliárd zlotyba került volna a szakemberek számításai szerint.

Ez az egyelőre homályos program nem az egyetlen, amellyel a PiS az idősek szívét meg akarja hódítani: márciusban Beata Szydlo kormányfő beszélt a 10 ezer plusz program lehetőségéről, amellyel azokat támogatnák, akik nem hagyják abba az aktív munkát nyugdíjkorhatáruk elérésekor, hanem még két évet ráhúznak. Minden tovább dolgozott évért újabb 5000 zlotyt kapnának. Ugyanakkor konkrét lépéseket még nem tett a kormány ebben az ügyben.

Lengyelországban kilencmillió nyugdíjas él, de ez a szám októbertől, amikor életbe lép a nyugdíjkorhatár csökkentése, nagyot emelkedhet. A társadalombiztosító becslése szerint mintegy 330 ezer lengyel hagyja abba a munkát, amihez jön az a 200 ezer, aki a módosítás nélkül is elérte volna a korhatárt.