Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of England kiadott reggel 7 óra előtt egy közleményt, amelyben arról biztosítja a piacokat, hogy a jegybank "a fejleményeket szoros figyelemmel követi". Az általa kidolgozott kiterjedt vészforgatókönyv végrehajtásába belefogott és szorosan együttműködik a pénzügyminisztériummal, más helyi hatóságokkal, illetve a tengerentúli jegybankokkal. A brit jegybank minden szükséges lépést megtesz, hogy a monetáris és pénzügyi stabilitást biztosítsa - hangsúlyozza a közlemény.

David Cameron brit miniszterelnök magyar idő szerint 9:00 órakor tart sajtótájékoztatót.

Donald Trusk az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy az uniós vezetők június 27-én, a másnapra ütemezett EU-csúcs előtt egy nappal, tanácskozást tartanak az Egyesült Királyság nélkül.

A G7-ek kora délután telefonkonferenciát tartanak - írja a ForexLive a Bloombergre hivatkozva.

Minicsúcs szombaton

Tanácskozást tartanak szombaton Berlinben az Európai Unió alapító országainak külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a brit EU-népszavazás következményeit - jelentette a dpa német hírügynökség péntek reggel, miután a nem végleges eredmények szerint a szigetország szavazóinak többsége az Egyesült Királyság unióból való távozására voksolt.

A német külügyminisztérium vendégházában, a Villa Borsigban rendezendő tanácskozáson Németország, Franciaország, Olaszország és a Benelux-államok diplomatái vesznek részt. 1957-ben ez a hat ország alapította az Európai Gazdasági Közösséget, az Európai Unió elődjét. Az elmúlt hónapokban már volt két hasonló találkozó - emlékeztetett a dpa.

EP válságtanácskozás

Reggel 8 óra óta az európai parlamenti pártok vezetői is válságtanácskozást tartanak.

Angela Merkel német kancellár pénteken 12:30-kor szólal fel Berlinben, a régi tagállamok pedig állítólag szombaton ülnek össze.

A Bundestagban a parlamenti bizottságok délután 1:00 órakor ülnek össze a helyzet megvitatására, Az Open Europe szerint a Bundestag egyébként hétfőre hívott össze válságtanácskozást.

Klaus Iohannis román államfő konzultációra hívta pénteken hivatalába a jegybank kormányzóját, Dacian Ciolos miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson a választók az Európai Unióból történő kilépésről döntöttek.

A román elnök is válságtanácskozást hívott össze

A találkozó után a román miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével a kialakult helyzetről. Elsőként a román nemzeti bank szóvivője lépett a nyilvánosság elé: Dan Suciu szerint a jegybank felkészült a Brexitre, a román a lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés elmondása szerint egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében. A román bankközi piacon a reggeli órákban 0,6 százalékkal gyengült a lej az euróhoz képest.

A román vezető tisztségviselők egyelőre nem kommentálták a brit választók döntését.

Az olaszoknál már megvolt - dominóhatástól tartanak

Válságülést tartott az olasz kormány pénteken, Matteo Renzi olasz miniszterelnök vezetésével a kabinet Nagy Britannia európai uniós kilépéséről egyeztetett. Az olasz EU-államtitkár rémálomnak nevezte a Brexitet.

A válságtanácskozáson többek között Paolo Gentiloni külügyminiszter, Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter, valamint Ignazio Visco, az olasz jegybank elnöke vett részt. A brit népszavazás eredménye miatt az olasz balközép kormányerő, a Demokrata Párt (PD) pénteki vezetőségi ülését is elhalasztották. Az ülésen Matteo Renzi PD-főtitkári lemondatása szerepelt napirenden.

Politikai földrengésnek nevezte Nagy Britannia kilépését az EU-ból Sandro Gozi, az EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva. Hangsúlyozta, hogy attól tart, más tagállamok is a Brexit útját követhetik.

Sandro Gozi kijelentette, hogy a brit népszavazás eredménye ismeretlen területre vezette az Európai Uniót. Hozzátette, "nem szabad bizonytalanságban maradnunk, minél gyorsabban, legfeljebb két éven belül és minél határozottabban le kell bonyolítani Nagy Britannia kilépését az ehhez szükséges megállapodásokkal".

Az olasz államtitkár szerint akár az EU végét is jelentheti, ha a brit példát más uniós tagállamok is követik. "Minden a reagálási képességünktől függ" - mondta Sandro Gozi, hangoztatva, hogy az EU-nak mostantól valóban politikát kell váltania, bebizonyítva, hogy a közösségi út erősebb a nemzetállami politikánál.

Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke szerint el kell kerülni a pánikkeltést: felesleges lavinát kiáltani - mondta, ugyanakkor kijelentette, hogy a brit népszavazás eredménye mindenképpen erős jelzés Brüsszel számára, amelyben mostanáig nem tudatosultak az európaiak problémái. Prodi szerint a Brexit példája a vártnál kisebb mértékben "ragad majd át" más tagállamokra. A volt bizottsági elnök úgy fogalmazott, hogy a közép- és kelet-európai tagállamok ugyan "kísértést éreznek, de így jelentős EU-forrástól esnének el, és az életszínvonaluk zuhanásnak indulna".

"Köszönjük, most rajtunk a sor"

Matteo Salvini, az Északi Liga nevű jobboldali ellenzéki párt vezetője Twitter-üzenetben üdvözölte a brit kilépést. Azt írta: "Köszönjük Nagy Britannia, most rajtunk a sor!". Salvini szerint a népszavazás eredménye mutatja, hogy a "szív, elme, büszkeség legyőzi a hazugságot, fenyegetéseket és zsarolást". Utóbbiakat az Északi Liga az EU-nak tulajdonítja.