Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Milyen közös témát találhat egy 62 éves fizikus, aki Kelet-Németországban nőtt fel és egy 35 éves üzletasszony, aki egy milliárdos üzletember lányaként amerikai elitegyetemeken végzett? - teszi fel a költői kérdést a Bloomberg. Az apropót erre az adja, hogy Angela Merkel meghívta Ivanka Trumpot Németországba a nő vezetők konferenciájára.

Kölcsönös elismerés

Ivanka, akit Donald Trump nemrégiben nevezett ki hivatalos tanácsadójává, kedden reggel érkezett az egyhetes Women 20 fórumra Berlinbe, ahol több közös programja is lesz a kancellár asszonnyal. A kiszivárogtatott hírek szerint Merkelre nagy benyomást tett az ifjú hölgy tájékozottsága a globális problémákról, amikor először találkoztak a Fehér Házban márciusban.

Az ifjú Trump a tanácskozás egyik panelbeszélgetésén, ahol Merkel mellett Christine Lagarde-del, az IMF igazgatójával társalgott, megköszönte a kancellár meghívását és kijelentette, hogy az ő dolga most az, hogy figyeljen és tanuljon. Merkel és Ivanka az oktatás fontosságát hangsúlyozva felkeresi a Siemens AG egyik tanintézetét, elmennek a berlini holokausztmúzeumba és részt vesznek egy vacsorán a Deutsche Bank AG főhadiszállásán.

Reálpolitika

Ivanka Trump elnöki tanácsadóként először indult hivatalos külföldi útra, és nem érdektelen, hogy ennek célpontja Berlin, Európa legerősebb országának fővárosa. Bár életútjukban semmi közös sincs azon túl, hogy a politikánál kötöttek ki, a néhány napos találkozón kiderül, milyen az összhang kettejük között. Sok függ attól hogyan tudják áthidalni a származásuk és a karrierjük között lévő szakadékot.

Tipikus merkeli gesztus, pontosan így intézi a dolgait - értékeli az ügyet Andrea Römmele a berlini Hertie School of Governanace professzora. Mivel Ivanka igen közel áll az USA elnökéhez, okos húzás Merkeltől, hogy igyekszik jó személyes kapcsolatot kiépíteni vele. Ez az amit németül Realpolitiknak hívunk.

Meg kell dolgozni

Merkelnek jó munkakapcsolatot kell kiépítenie Trumppal, ugyanis a következő hónapokban több fontos találkozón is meg kell találniuk a közös hangot. Előbb májusban jön Európába az amerikai elnök a világ legerősebb országait tömörítő G7 és a NATO-tagországok vezetőinek tanácskozására, majd júliusban lesz a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csúcstalálkozója. Utóbbi elnöki teendőit éppen Németország látja el.

Az előjelek sajátos módon jók. Trump azt nyilatkozta személyes washingtoni találkozójuk után, hogy a vitás kérdések ellenére meglepően jó az összhang köztük. Korábban bírálta Németországot (is) azért, mert nem költi GDP-je két százalékát védelmi célokra, illetve azt állította, hogy az EU valójában csak arra jó, hogy segítse a német gazdaságot.

Megvédte a papáját

A Women 20 konferencia előtt (a 20-as szám a G20-ra utal) Ivanka és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke közös cikket írt a Financial Timesba, amelyben arról értekeztek, hogy az oktatás, a jogi, a gazdasági és a szabályozási környezet javításával lehetne erősíteni a nők szerepét a világgazdaságban.

A háromfős beszélgetés közönsége nem fogadta nagy lelkesedéssel Ivanka apját dicsérő megjegyzéseit. A választási kampányban napvilágra került, nem a nyilvánosságnak szánt beszélgetés szerint Trump alig tudja türtőztetni szexuális gerjedelmét, ha egy szép nővel marad kettesben. Lánya szerint azoknak a nőknek az ezrei, akik az ingatlanmágnás cégeinél dolgoznak nem ezt tapasztalták - derült ki a BBC tudósításából.

Gyermekeinek mindent megadott a fejlődésükhöz és bátorította őket, hogy tanuljanak, önálló személyiséggé fejlődjenek. Nem voltak tabuk és korlátok a családban, ha az előmenetelükről volt szó.