Angela Merkel kancellár politikai jövője ugyan továbbra is bizonytalan, miután kérdés, hogy a német társadalom képes lesz-e kezelni az országba érkező több százezer menekültet, ám az már biztosnak látszik, hogy a bevándorlók segítenek a német gazdaságnak. Erre szükség is lesz, hiszen a Volkswagen, az ország egyik legnagyobb vállalata, a károsanyag-kibocsátási botrány miatt rosszabbul teljesít, mint amit megszoktak tőle.

Várakozások szerint 800 ezer ember (jelentős részük a szíriai polgárháború elől menekülő bevándorló) érkezik idén Németországba, akik megjelenése 0,2 százalékpontot adhat hozzá a jövő évi GDP-hez - derül ki a Bloomberg 24 közgazdász megkérdezésén alapuló becsléséből. A felmérést november közepén végezték.

Ezzel egyidejűleg a VW-botrány hatása elhanyagolható lesz: csupán 0,03 százalékpontot morzsol le a 2016-os GDP-ből. Ha ezt összevetjük azzal a becsléssel, amelyet az IMF adott októberben a német nominális GDP-re, akkor azt kapjuk, hogy közel hatmilliárd dollárral lehet magasabb a bruttó hazai termék a két hatás eredőjeként.

Nagy kiadás

A menekülteket ellátó állami rendszer az óriási áradat miatt óriási keresletet támaszt különböző árukra és szolgáltatásokra (egyebek mellett szállást és élelmet kell biztosítania az érkezőknek), miközben maguk a bevándorlók is költik a pénzüket német földön, amivel növelik a magánfogyasztást - magyarázza a becslés hátterét Stefan Kipar, a Bayerische Landesbank müncheni elemzője.

Összességében a menekülthullám kezelése rövid távon úgy működik, mint egy állami keresletösztönző program - teszi hozzá. Ez tükröződik abban is, hogy keresztet lehet vetni a 2016-ra tervezett költségvetési többletre - említette meg a felmérésben megszólaló több közgazdász.

Kicsi hatás

A VW-hatás elemzése nehezebb. A csalással összefüggő javítások csak a cégnek okoznak kiadást, a GDP-t növelik. Ugyanez a helyzet azzal, hogy vásárlók egy része elfordul az autógyártótól, ugyanis jelentős részük másik német cég autóját fogja választani, ami a GDP szempontjából közömbös változás - magyarázza Timo Klein, az IHS Economics kutatóintézet frankfurti elemzője.

Korábban a Bloombergnek nyilatkozó elemzők azt jósolták, hogy a német gazdaság éves összehasonlításban 1,7 százalékkal bővülhet az idei negyedik negyedévben, majd valamivel kevesebb, mint két százalékkal 2016-ban és 2017-ben.