"Én nem adom fel. A reformokat megvalósítjuk annak ellenére, hogy Itáliában mindig akad egy csoport, amelyik nemet mond" - hangoztatta a római kormányt öt hónapja vezető Matteo Renzi a legnagyobb olasz napilapnak. Hozzátette: tetszik, nem tetszik, keresztülviszi a megígért intézményi és gazdasági reformokat. Renzi hangsúlyozta, tudja, hogy az általa vezetett balközép Demokrata Pártban (PD) többen belefáradtak a küzdelembe és aggódnak, hogy reformok nélkül előrehozott választást kell tartani.

"Azzal nyugtatom őket, hogy erre nem lesz szükség, sikerülni fog. Az olaszok harminc éve várnak reformokra, mi megcsináljuk őket" - mondta az olasz miniszterelnök hozzátéve, hogy a következő félévben az olasz munkapiac reformját akarja véghezvinni.
Matteo Renzi a februári miniszterelnöki kinevezésekor első reformként új választási törvényt és a római parlament létszámcsökkenését ígérte a felsőház átalakításával júliusig.

A felsőházat nem az olaszok által választott szenátorok, hanem a kormány elképzelései szerint a tartományok delegáltjai alkotnák fizetés nélkül. A szenátusi reform vitája hétfőn kezdődött a római parlamentben. A kormány törvénytervezetéhez az ellenzék mintegy 8 ezer módosító indítványt terjesztett be. A kormány a parlament augusztus 8-án kezdődő nyári szabadsága előtt le akarja zárni a vitát, ezért szigorú szabályokkal korlátozta a képviselői felszólalások idejét.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S), az Északi Liga és a Baloldal Szabadság környezet (Sel) ellenzéki pártok parlamenti tagjai csütörtökön a római parlamentből a Quirinale-dombra, az elnöki palotához vonultak (ahogyan az ókorban a szenátus ellen tiltakozó római nép az Aventinusra vonult) Giorgio Napolitano államfőnél tiltakozva. Az elnök azonban nem fogadta őket. Matteo Renzi megjegyezte, furcsának tartja, hogy éppen az ellenzéki pártok tiltakoznak a parlament kiváltságainak eltörlése ellen.

Elemzők szerint egy esetleges patthelyzetben Matteo Renzi számára egyetlen kiút valóban az előre hozott választás lehet. A PD a májusi európai parlamenti választásokon a szavazatok 40,8 százalékát kapta. A párt úgy számol, hogy egy minél előbbi parlamenti választáson akár kormánytöbbséget is szerezhet.