A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A Mediafax hírügynökség megszerezte a román kormány IMF-nek címzett szándéknyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy Bukarest még az idén meneszti a Román Posta, a Tarom légitársaság, az olténiai szénbányákat üzemeltető vállalat, az Electrica Furnizare, a Hidroelectrica, a Romarm, az Oltchim, valamint a vasúttársaság árufuvarozó és energiaellátó részlegének a menedzsmentjét. Kormányközeli források azt is tudni vélik, hogy a frissen verbuvált szakemberek bruttó havi alapfizetése 75 ezer euró lesz, ami az elért eredmények arányában indexálódhat.

Az IMF és Románia tavasszal írt alá egy újabb, 3,5 milliárd euró értékű úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést, amelynek egyik legfontosabb feltétele a veszteséges állami vállalatok felszámolása, illetve átszervezése volt az államháztartási hiány féken tartása érdekében. A költségvetési stratégia szerint a GDP-arányos költségvetési hiány idén a tavalyi 6,5 százalékról 4,4 százalékra csökken, jövőre 3, 2013-ban pedig legfeljebb 2,5 százalék lehet.

Kozmetikázták az adatokat?

Az Eurostat szakemberei azonban arra figyelmeztettek, hogy az előző évek deficitadatai nem tükrözik a valós helyzetet, a deficit kiszámításakor, ugyanis nem vették figyelembe az állami tulajdonban lévő vállalatok veszteségeit. A statisztikai hivatal 2009-ben közölt hivatalos adatai szerint a GDP-arányos hiány 7,2 százalék volt, az Eurostat számításai szerint azonban a deficit mértéke elérte a hazai össztermék 8,6 százalékát. A tavalyi mérlegadatokból hiányoznak legalább két nagy állami vállalat, a vasúti pályakezelő CFR Infrastructura és a hőerőműveket üzemeltető Termoelectrica cég számai, valamint a magánszektor felé felhalmozott adósságállomány is.

Az IMF-szerződés júniusi felülvizsgálatán a Valutaalap és a kormány szakemberei megegyeztek abban, hogy a költségvetési hiány kiszámításakor harminc állami vállat teljesítményét, valamint a kárpótlási alaphoz benyújtott követeléseket is figyelembe veszik. A július−augusztusi időszakot vizsgáló jelentésben azonban már csak tíz vállalat vesztesége szerepelt a listán. A még állami tulajdonban lévő, közel másfél száz vállalat tavaly naponta több mint egymillió euró veszteséget termelt, éves összesítésben a veszteség meghaladta a 393 millió eurót. 

Bukhat a hiánycél

A jövő évi 3 százalékos deficit akkor sem tartható, ha a gazdasági növekedés eléri a korábban jósolt 4 százalékot − állítja Valentin Lazerea, a román jegybank vezető elemzője. Ilyen mértékű GDP-növekedést azonban már senki sem tart elképzelhetőnek, annak ellenére sem, hogy az IMF egyelőre kitart a 3,5−4 százalékos növekedési prognózisa mellett. Az elemzők többsége legfeljebb 2,5 százalék körüli bővülést vár, a JP Morgan azonban alig egyszázalékos növekedést prognosztizál.

 

GDP-növekedési prognózisok
Pénzintézet20112012
BCR1,42,9
BRD1,53
Raiffeisen1,52
Volksbank1,5-1,72,7-3
RBS1,72
ING1,52,2
JP Morgan1,21
EBRD1,93,8
IMF1,53,5-4
EB1,53,7
Forrás: Pénzintézetek