Moszkva visszahívta Oroszország Ukrajnába delegált nagykövetét, mivel úgy látja, hogy az országban tovább romlik a helyzet. Az orosz kormány elítéli Viktor Janukovics államfő lemondatását. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az ukrán ellenzék magához ragadta a hatalma, visszautasította a lázadó csoportok lefegyverzését és továbbra is az erőszakra alapozza akarata érvényesítését.

Az orosz álláspont szerint a kijevi ellenzéki erők felrúgták a Janukoviccsal még pénteken kötött megállapodásukat, amelynek az volt a célja, hogy lezárja a tüntetéseket. A nagykövetet konzultációra hívták haza, ami tovább erősíti az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy Moszkva nem utalja át a decemberben Ukrajnának megítélt 15 milliárd dollár hitel esedékes, kétmilliárdos részletét.

A világ legbefolyásosabb országait összefogó G20 pénzügyi vezetőinek hét végi találkozójának Jack Lew amerikai pénzügyminiszter egyeztetett erről orosz kollégájával, Anton Sziluanovval, aki nem tudta megerősíteni, hogy átutalják-e a pénzt a csőd szélén tántorgó Ukrajnának.

Szakad minden irányban

Az ukrán társadalom kétségbeejtő helyzetben van - derül a BBC helyi tudósítóinak jelentéséből. Az Oroszországgal határos donyecki régióban, amely Janukovics fő támogatói bázisát adja - egyben Ukrajna bányaiparának és nehéziparának központja - végletesen megosztottak az emberek. Donyeckben az államfő néhány száz híve tüntetett a főtéren, szerintük a kormányellenes erők fasiszták - jelentette Mark Lowen a brit hírügynökség ott tartózkodó tudósítója.

Ezt követően felkerekedtek, hogy megbeszéljék ezt a dolgot a tér távolabbi részén demonstráló maroknyi Janukovics-ellenes csoporttal. A rendőrség közbeavatkozása akadályozta meg a nézeteltérés elfajulását. Ha ez a város ilyen megosztott, elképzelheti az olvasó milyen szakadék van a nyugat-, illetve az oroszbarát ukránok között - írja a tudósító.

Eközben a kijevi Függetlenség terén lévő tüntetők jelentős része kételkedik az egész politikai osztály megbízhatóságában, beleértve a börtönből kiszabadult Julia Timosenkót is - jelentette David Stern a helyszínről. Sokan közülük hamarosan hozzákezdhetnek ahhoz, hogy teljesen új vezetőket keressenek az ország élére.

Tárgyalások Magyarországon

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal Budapesten - jelentette az MTI. A V4-es találkozón a csoport külügyminiszterei: Martonyi János, továbbá Radoslaw Sikorski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter energetikai projektekről is tárgyal. A Titus Corlatean román, Krisztian Vigenin bolgár és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszterekkel folytatandó tárgyaláson szintén szó lesz az energetikai együttműködés lehetőségeiről, valamint a szíriai válsághoz kötődő menekülthelyzetről.