A feltörekvő piacokon jelen lévő befektetők jó ideje azon idegeskednek, milyen hatással lesz az ottani üzleteikre, amikor az amerikai Fed elkezdi emelni a kamatokat. Luis Costa, a Citi feltörekvő régiók devizáival kereskedő részlegének vezetője azonban úgy lája, hogy nem kell várni a hatások megjelenésére. Azok ugyanis már itt vannak. A feltörekvő országok egy részében már megkezdődött a valutaeladási hullám - derül ki a Financial Timesnak adott interjújából.

A devizaárfolyamokon már érződik a korábbi kedvező pénzpiaci környezet vége. Ezek sokkal hamarabb láthatóvá teszik a kellemetlen változások hatását, mint más befektetési eszközök - kötvények, részvények - árának alakulása. A dollár erősödése július elején kezdődött azzal, hogy a feltörekvő piacokon alacsony hozamokat elérő befektetők elkezdet szabadulni befektetéseiktől. Most már a magas hozamot realizálók is csatlakoznak ehhez a pávatánchoz - fejtegeti a szakértő.

Más a helyzet

Costa szerint idén más a helyzet, mint a tavaly, amikor a Fed monetáris enyhítésének lezárásával kapcsolatos aggodalmak nyomán szintén eladási hullám indult egyes feltörekvő országok devizapiacain. Akkor olyan országok pénze került terítékre, amelyek gazdasági gondokkal, például nagy folyó fizetési mérleghiánnyal vagy magas inflációval küszködnek. Most olyan valutákon van a sor, amelyek rendkívül érzékenyek az amerikai kamatok változására.

Már a tengerentúli hitelköltségek lehetséges módosulása is komoly hatással lehet rájuk. A legjobb példa erre az izraeli sékel vagy a lengyel zlotyi reakciója az államuk finanszírozásában jelentős szerepet játszó valuta - a dollár - árfolyamának változására. Mindössze negyed százalékpontos erősödés is nagyon sok lehet.

Mit csinálnak?

A befektetők emellett azt figyelik, hogyan reagálnak a jegybankok a felügyeletük alatt álló hazai valuta gyengülésére. A lengyel központi bank az egyik legnagyobb presztízsnek örvendő nemzeti bank a feltörekvő országok jegybankjainak összehasonlításában. A bank 2012 és 2013 közepe között 4,75 százalékról 2,5 százalékra mérsékelte alapkamatát. Sok elemző további enyhítést vár, de Costa nem zárja ki, hogy még az év vége előtt emelik a hitelköltségeket, ha továbbra is nyomás alatt marad a zloty.

A lengyel valuta ugyanolyan módon gyengült, mint a forint, ám miközben Lengyelország esetén borítékolható, hogy ellenőrzés alá veszik a zloty árfolyamát, a magyar valuta még tovább szánkázhat. Magyarországon politikai hátszele van a laza monetáris politikának, amelynek az a célja, hogy az alacsony kamatok segítsék a vállalati és a lakossági hitelezés felfutását.