Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amari Akira a lépését indokolva elismerte, hogy egyik beosztottja helytelenül kezelte a szóban forgó cégtől kapott adományt. A tárcavezető egy tokiói sajtótájékoztatón könnyezve jelentette be döntését, amellyel kapcsolatban megjegyezte: kötelességének érzi, hogy vállalja a felelősséget a felügyelete alá tartozók cselekedeteiért, és egyúttal bocsánatot kér a kormánynak okozott kellemetlenségért.

A személyét érintő vádakra reagálva elmondta, hogy minden emberi méltóságot nélkülöző lépés lenne, ha egy látogató előtt pénzt tenne az öltönyzsebébe. Mint hangsúlyozta, az említett vállalatvezető valóban járt az irodájában, ahova ajándékokkal érkezett, de ő maga utasította hivatala dolgozóit, hogy ezeket a vonatkozó szabályoknak megfelelően politikai adományként vegyék nyilvántartásba.

Amari bejelentése meglepő fordulat, előző nap ugyanis Abe Sindzó japán kormányfő éppen azt hangsúlyozta, hogy a korrupciós vádak ellenére nem lesz változás a gazdasági tárca összetételében.

A Sukan Bunsun című japán hetilap a múlt héten számolt be arról, hogy egy Csiba prefektúrabeli építési vállalat nagyjából 12 millió jen (közel 29 millió forint) adományt fizetett Amari tárcájának egy kormányzati megbízás reményében. Az újság e heti száma pedig arról írt a cég egyik képviselőjére hivatkozva, hogy Amari kétszer is zsebre tett olyan borítékot, amelyben 500 ezer jen (1,2 millió forint) volt, és ezt később további hasonló kifizetések követték.

Amari az Abe Sindzó vezette kormány egyik legfontosabb tagja volt, ő felelt az ország versenyképességének növelését célzó, Abenomics néven emlegetett gazdasági program végrehajtásáért, valamint ő volt a 12 országot, köztük az Egyesült Államokat, Mexikót, Perut és Chilét is magában foglaló Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) szóló tárgyalások japán megbízottja. A hivatalából távozó tárcavezető február 4-én utazott volna Új-Zélandra, hogy aláírja a világ bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 40 százalékára kiható szabadkereskedelmi megállapodást.

Abe 2012-es hivatalba lépése óta Amari a legbefolyásosabb miniszter, aki távozott posztjáról, korábban három tárcavezető kényszerült lemondani korrupciós ügyek miatt.

A kormányfő közölte, hogy Amari utódja Isihara Nobuteru, a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) korábbi főtitkára lesz. Az új miniszter a botrányairól hírhedt jobboldali tokiói polgármester, Isihara Sintaró fia, Abe Sindzó korábbi kihívója. Elemzők szerint Isihara Nobuteru számottevő befolyással bír a kormánypárton belül, de a gazdasági ügyekben kevéssé jártas.