Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A reggeli helyi híreket felülírva most arról jelentek meg találgatások, hogy az új athéni kormány csak ma délután vagy holnap alakulhat meg. A választások győztesének három napja van a koalíció tető alá hozására, ami a megbízás kezdete, hétfő délutántól kezdődik, ezért csütörtökig van idő az egyeztetésre. A kormány pénteken teheti le az esküt a parlamentben.

A folyamat próbára teszi a politikusok kompromisszumképességét, amit Andreasz Papadopulosz, a Demokratikus Baloldal szóvivője úgy jellemzett, hogy "mindenki önt egy kis vizet a borba". Ahogy az a reggeli hírekből kiderült, pártja csak a parlamentben támogatná a kormányt, minisztereket nem delegálna.

Elfelejtheti a trojka a 11 milliárdot

A Demokratikus Baloldal elsősorban azt akarja elérni támogatásáért cserébe, hogy visszavegyenek a görögöket leginkább sanyargató intézkedésekből - mondta Papadopulosz a helyi Flash rádióállomásnak nyilatkozva. Arról a 11 milliárd eurós kiadáscsökkentésről, amelyről az új kormánynak kellene döntenie - a 2013-as és a 2014-es költségvetés karcsúsítása érdekében -, ne is álmodjon a trojka - tette hozzá.

Ehhez képest a német pénzügyminisztérium szóvivője szerint az európai vezetők körében konszenzus van arról, hogy a donoroknak ragaszkodniuk kell a görög segélycsomag feltételeihez. Berlin ezzel együtt csak azután hoz újabb döntéseket, ha kezében lesz a trojka szakértőinek új görögországi jelentése.

Szocialisa hajtépés

A Demokratikus Baloldal támogatja a közszféra régóta esedékes reformját, illetve az összesen 19 milliárd eurós privatizációs programot, amelytől a veszteséges állami közszolgáltatók gatyába rázását várják. Véleményük szerint az európai partnerek készek engedményeket adni Görögországnak, ha azt látják, hogy az új kormány előremozdítja a reformokat.

Eközben a győztes konzervatív Új Demokrácia első számú koalíciós partnere, a szocialista Paszok háza táján belháború robbant ki a részvétel mélységével kapcsolatban. Evangelosz Venizelosz pártelnök (képünkön) és követői a Demokratikus Baloldal útját járná, azaz nem küldene minisztereket a kormányba, csak néhány független technokratát jelölne, míg más befolyásos vezetők aktív részvételt szorgalmaznak. Helyi megfigyelők szerint a vita belháborúvá mélyült.