Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump az egészségügyi reform átalakításának kudarca után már nagyon éhezik arra, hogy sikereket is tudjon felmutatni választási ígéretei végrehajtásában, s ennek egyik lényeges eleme az amerikai adórendszer megreformálása, s jelentős adócsökkentések bevezetése.

Ennek megfelelően tegnapi sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház tisztségviselői a tervek bemutatásakor nem győzték hangsúlyozni, ez lesz az Egyesült Államok történetének legnagyobb adócsökkentése, már ha azt sikerül keresztülverni a törvényhozáson is.

A terve elemei a korábbi előzetes információkhoz képest nem jelentettek komolyabb meglepetést, a lényeges elemeket Gary Cohn, a fehér ház vezető gazdasági tanácsadója, és Steven Mnuchin pénzügyminiszter ismertették. Ezek szerint a vállalati nyereségadó kulcsa a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékosra csökkenne. A jelenleg hét kulcsos személyi jövedelemadó rendszere is egyszerűsödne, a jelenlegi 7 kulcs helyett az elfogadás után már csak 3 kulcs lenne, 35, 25 és 10 százalékos értékekkel. Ugyanakkor az egyelőre nem tisztázott, hogy a különböző kulcsok határait milyen jövedelmi szinteknél húznák meg, így az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatásai is bizonytalannak tűnnek - írja összefoglalójában a CNBC.com

A személyi jövedelemadó kiszámításánál ugyanakkor többségében eltörlik az adócsökkentő tételeket. A kevés kivétel között - ami megmarad - szerepelnek a jelzáloghitelek után fizetendő kamatok és a jótékonysági adományok.

A csomag részeként jöhetne egy egyszeri kedvezményes adó is, amelynek megfizetésével az amerikai vállalatok jelentős, külföldön tartott készpénz állományukat hazavihetnék az Egyesült Államokba, de ilyet terveznek a magánszemélyek esetében is. Ennek kulcsa azonban még nem ismert, Mnuchin elmondása szerint a Szenátus és a Kongresszus szakértőivel egyeztetnek annak mértékéről, ami nagyon kedvező lesz.

A Financial Times emlékeztet ezzel kapcsolatban, hogy becslések szerint az amerikai nagyvállalatok mintegy 1200 milliárd dollárnyi pénzt tartanak külföldön, amelyet jelenleg csak 35 százalékos adó megfizetését követően vihetnek vissza az Egyesült Államokba. Az örökösödési adót is eltörölnék s jelentősen csökkentenék a tőkejövedelmekre vonatkozó adókat is.

Az idézett szakértők szerint az adócsökkentési tervek egyik legnagyobb problémája az lehet, hogy hatalmas lyukat ütne a következő években az amerikai költségvetésen. Az Felelős Szövetségi Költségvetését Bizottság számításai szerint a javaslatok megvalósulások esetén a következő 10 évben összesen 3-7 ezermilliárd dollár bevételkiesést jelentenének. Csak a társasági nyereségadó javasolt csökkentése ebből 2200 milliárd dollárt tenne ki.