Hiába erősödött a gazdasági aktivitás az USA-ban 2013 második felében, a rendkívül hideg tél - kiegészülve a lakáspiac folytatódó gyengélkedésével, a készletállományok korrekciójával és a halvány külső kereslettel - elnyelte a lendületet. A gazdaság 2,9 százalékkal zsugorodott 2014 első negyedében. Ez volt az első negyedéves visszaesés 2011 eleje óta - emlékeztet az IMF az USA gazdaságáról szóló jelentésében.

A szervezet szerint az év hátra lévő részében 3-3,5 százalékos bővülés várható - bővül a foglalkoztatás, nő a termelés és javul a gazdasági szereplőinek hangulata. Az év első három hónapjának káros hatása azonban érzékelhető marad: az éves átlagos GDP-bővülés üteme csalódást keltő, mindössze 1,7 százalék lesz. Jövőre 2005 óta nem látott tempóra, 3 százalékra gyorsulhat az amerikai gazdaság növekedése.

Nagy szegénység

A javuló gazdasági teljesítmény és a bővülő foglalkoztatás ellenére 50 millió amerikai él szegénységben. Keresetük nem elegendő alapvető szükségleteik kielégítésére. Ebben a helyzetben van majdnem minden negyedik gyerek. Az IMF ezzel összefüggésben javasolja az adójóváírás kiterjesztését és a minimálbér emelését.

A gazdaságpolitika érezhető javulása nélkül az USA GDP-növekedése tartósan két százalék körüli szintre állhat be, szemben a pénzügyi válságot megelőző évtized három százalékával. Az IMF szerint ennek megelőzése érdekében növelni kellene az infrastruktúra-beruházásokat, javítani kellene oktatás és az adórendszer színvonalát.

Óvatosan!

A Valutaalap szakértői továbbra is szükségét látják egy, a büdzsé hiányát és az államadósságot mérséklő költségvetési konszolidáció végrehajtásának. Ennek részeként mérsékelni kell az egészségügyi kiadások növekedési ütemét, át kell alakítani a társadalombiztosítási rendszert és emelni kell az adóbevételeket.

A laza monetáris politika visszavonása nehéz feladat, mert eközben folytatódnia kell a foglalkoztatás bővülésének és stabilnak kell maradniuk az áraknak. A Fednek erősítenie kell a piaci szereplők orientálását szolgáló kommunikációját. A bankrendszer ugyan sokkal jobb állapotban van, mint közvetlenül a válság után, de az elhúzódó monetáris enyhítés nyomán aggodalomra okot adó folyamatok játszódnak le, főként a hagyományos bankrendszeren kívüli pénzügyi szférában.