A német parlament 454 igen, 113 nem szavazattal és 18 tartózkodással elfogadta a harmadik görög segélycsomagot - jelentette a Guardian. Az programmal kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről szóló korábbi szavazáson 119-en nyomták meg a nem gombot. A voksolást megelőzően csak azzal kapcsolatban voltak találgatások, hogy a nagyobbik kormánypárt, a CDU/CSU hány képviselője szavaz nemmel vagy tartózkodik. Végül 63-an voltak a nemmel szavazók hárman tartózkodtak, ami alig több a legutóbb 60 dezertőrnél. Már csak a holland parlamentnek kell rábólintania a pakkra, ami szerda délutánra várható.

Lázadásukat sajátos módon a koalíciós partner a Szociáldemokrata Párt (SPD) teszi lehetővé, ugyanis ez határozottan a görögök mellé állt. Az SPD-n belül számos vita folyik, a legélesebb például arról, hogy kit indítsanak kancellárjelöltnek a 2017-es parlamenti választáson, de a görög segélyprogramot egyértelműen támogatják. Így nem volt kérdéses a kormány többsége az erről szóló szavazáson.

Nagy nem és még nagyobb igen

A rebellis konzervatívok tudathasadásos állapotát jól tükrözi egyikük nyilatkozata. Klaus-Peter Willsch, az egyik ismert lázadó egy mondaton belül képes volt ledorongolni Angela Merkel kancellár Európa-politikáját, majd hűségesküt tenni a CDU elnökének. Amikor újságírók arról kérdezték, mit tenne, ha a segélyprogramról szóló voksolás egyben a Merkel-kormány melletti bizalmi szavazás is lenne, mellébeszélt. Mint mondta, soha nem mondana igent az előbbire, miközben mindig igent mondana Merkelre.

A nép a kormány mögött áll - derült ki az ARD köztelevízió megrendelésére készült felmérésből. Eszerint a megkérdezett 70 százaléka véli úgy, hogy Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter jól végzi a dolgát, és 67 százalékuk vélekedik ugyanígy Angela Merkelről.

Az embereket valószínűleg nem érdekli, hogy a kancellár korábbi ígéretével ellentétben az IMF egyelőre nem szállt be a programba. Merkel azt mondta a CDU/CSU frakcióülésén, hogy szerinte a Valutalap végül be fog szállni Görögország hitelezésébe - jelentette a Bloomberg. Ennek az a feltétele, hogy enyhítsenek a görög adósságterheken. Erre októberben térhetnek vissza a felek, amikor már láthatóak lesznek az új görög reformok első lépései.

Ej, ráérünk arra még?

A görög bankok feltőkésítésének terheiből egy centet sem terhelnek rá a betétesekre - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság elnökhelyettese. A pénzintézetek kötvény- és részvénytulajdonosainak kell kivenniük a részüket a kárelhárításból. A bankok 10 milliárd euró friss tőkét kaphatnak a 86 milliós segélyprogram első részletéből, hétmilliárd megy el a nemrégiben felvett áthidaló hitel visszafizetésére, 3,2 milliárdot pedig átutalnak az ECB-nek hiteltörlesztésként.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök állítólag hezitál azzal kapcsolatban, hogy már a héten bizalmi szavazást kérjen kormánya ellen - jelentette az ekathimerini.com hírportál. Tanácsadói egy része úgy véli, várjanak ezzel, mert ha bukik a kormány, ami eléggé sanszos, akkor szeptemberben rendkívüli választást kell kiírni. Jobban járna a kormányfő, ha ez októberre vagy novemberre csúszna, ugyanis addig dönthetnek a hitelezők a görög adósságterhek enyhítéséről, amit Ciprasz kihasználhatna a választási propagandájában.