"A híresztelésekkel szemben semmilyen paktumot nem kötöttem az Umberto Bossi vezette Északi Liga pártjával a jövő évben tartandó előre hozott választásokról. Abban állapodtam meg vele, hogy a kormány 2013-ig folytatja munkáját" - jelentette ki Silvio Berlusconi a családja irányította Canale 5 kereskedelmi televízióban.

A telefonon nyilatkozó kormányfő hozzátette, kizárja az előre hozott választások lehetőségét, mivel Olaszországnak stabilitásra van szüksége. "Bossi hűséges szövetségesem, a többi az ellenzék agyszüleménye" - fogalmazott Berlusconi. A 2013-as választással kapcsolatban elmondta, az általa vezetett Szabadság Népe (PdL) nevet változtat, mivel a PdL rövidítés kommunikációs szempontból erőtlen. Berlusconi csak annyit árult el, hogy a párt új neve nem "Forza Silvio" lesz.

A kormányfő kijelentette, hogy a jobbközép következő miniszterelnök-jelöltjét az amerikai elnökválasztási modell szerint választják ki. Az EU-csúcsról szólva Berlusconi megjegyezte, hogy a Párizzsal való feszültséget az Európai Központi Bank alelnökének, az olasz Lorenzo Bini Smaghinak az ellenállása okozza, aki nem hajlandó átadni a helyét egy franciának. "Bini Smaghi intézményes elkötelezettségében bízom" - mondta Berlusconi, megjegyezve, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy brüsszeli "nevetgélése" az olasz gazdasági helyzetről nem okozott törést Róma, Berlin és Párizs viszonyában. Berlusconi nem nyilatkozott arról a névtelen levélről, amelyet a sajtó szerint a PdL képviselői írtak Berlusconinak a lemondását és a kormánykoalíció bővítését sürgetve. Angelino Alfano, a PdL főtitkára azt mondta, névtelen levélről nincs mit mondania. Csütörtökön Milánó városközpontjában egy Berlusconit ábrázoló véres bábút találtak, és ennek kapcsán az olasz terrorizmusellenes hatóság vizsgálatot indított.