A londoni elemzői vélemények szerint Silvio Berlusconi olasz kormányfő napjai a hatalomban a kedden megnyert költségvetési szavazás ellenére is "meg vannak számlálva", és még gyors szerkezeti reformok végrehajtása esetén is legalább évtizednyi bérdeflációra lenne szükség az olasz gazdaság versenyképességének helyreállításához. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital közgazdászai keddi kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy Görögország "egyértelműen" fizetésképtelen, Portugália "valószínűleg" fizetésképtelen, Írország "esetleg" fizetésképtelen, Olaszország viszont a "szürke zónában" van: fizetőképes, ha a befektetők szilárdan bíznak költségvetési pályájának fenntarthatóságában, ám fizetésképtelen, ha e befektetői bizalom gyenge.

A Barclays Capital szerint Olaszország helyzete így erőteljes módon veti fel az önmegvalósító piaci várakozások problémáját.
A befektetők kételyeit az utóbbi hónapokban erősítette a "nem túl ambiciózus" reformprogram és annak lanyha végrehajtása. Olaszország költségvetési helyzete ugyanakkor meglehetősen jó más országokéhoz mérve, amelyek jelenleg mégsem élnek át adósságválságot; a Barclays Capital elemzői ez utóbbiak között említik Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat és Japánt.

A cég szerint ez rávilágít arra a problémára, hogy Olaszország nem tudja maga "kinyomtatni" azt a pénzt, amelynek törlesztését megígérte az adósságába befektető hitelezőinek. E lehetőség nélkül - valamint olyan saját intézmény hiányában, amely utolsó hitelezői mentsvárként átsegíthetné Olaszországot a piaci viharokon - az olasz gazdaságot sokkal inkább fenyegeti az ördögi kör dinamikája, mint azokat az országokat, amelyek szélsőséges esetben beindíthatják a bankóprést - fejtegették keddi elemzésükben a Barclays Capital londoni közgazdászai.

Nincs visszatérés?

Olaszország esetében a ház londoni elemzői szerint így az a gond, hogy az önerősítő negatív dinamikákat - ha egyszer mozgásba lendültek - nagyon nehéz megtörni, és Olaszország már eljuthatott arra a pontra, ahonnan "nincs visszatérés".
A Barclays Capital szakértőinek számításai szerint ugyanis 120 százalékos GDP-arányos államadósság-rátával, a hazai össztermék 3 százalékát meghaladni aligha képes elsődleges államháztartási többlettel és alacsony gazdasági növekedéssel az olasz adósságdinamika nem tartható, hacsak a kamatszint nem csökken hozzávetőleg 5,5 százalék alá. Ennél magasabb piaci kamatok esetén azonban az olasz adósság gyorsabban növekszik, mint a GDP-érték, és a Barclays Capital szerint ez végül kényszerű adósságátrendezéshez vezet.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház - közgazdászai a kedd esti olasz költségvetési szavazás után adott kommentárjukban közölték, hogy jóllehet Silvio Berlusconi megnyerte a parlamenti voksolást, ez azonban "semmiben sem befolyásolja" a cég azon nézetét, hogy az olasz kormányfő napjai "meg vannak számlálva" a hatalomban.

A ház szerint az a tény, hogy Berlusconinak nem volt meg az abszolút többsége - miután a 630 képviselőből csak 308-an szavaztak mellette, a többiek tartózkodtak -, arra vall, hogy az olasz kormány hamarosan bizalmi szavazással szembesülhet, hacsak a miniszterelnök le nem mond.

Nem lesz eurósegély az olaszoknak

A Capital Economics szerint most abban kell reménykedni, hogy Olaszországban gyorsan új kormány alakul, amelynek meglesz az akaratereje és a képessége nagyszabású szerkezeti reformok végrehajtására. Olaszország bajaira azonban önmagában még ez sem kínálna gyógyírt: a legutóbbi gyenge gazdasági adatsorok azt valószínűsítik, hogy az olasz gazdaság hamarosan ismét recesszióba süllyed - jósolták a cég londoni elemzői,

A Capital Economics közgazdászainak keddi előrejelzése szerint az olasz GDP-érték jövőre 1,3 százalékkal, 2013-ban már hozzávetőleg 2 százalékkal csökken. Mindemellett a ház szerint még gyors szerkezeti reformok elindítása esetén is jó eséllyel évtizednyi vagy még tovább tartó bér- és költségdeflációra lenne szükség ahhoz, hogy az olasz gazdaság az euróövezeten belül visszanyerhesse versenyképességét.

Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői azzal számolnak, hogy ha az euróövezet nem lesz hajlandó több éven át költséges pénzügyi segítségben részesíteni Olaszországot, az országra végül hatalmas adósságátrendezési nyomás fog nehezedni, függetlenül attól, hogy ki van kormányon.