Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"2008 szeptemberében és októberében volt a globális történelem legsúlyosabb pénzügyi válsága, beleértve a Nagy Depressziót is" - szögezte le Bernanke egy írásos állásfoglalásban, amit augusztus 22-én nyújtott be a bíróságnak egy, az American International Group (AIG) Inc. 2008-as kormányzati megmentéséről folytatott perrel kapcsolatban.

Bernanke rámutatott, hogy 2008-ban az Egyesült Államok 13 legfontosabb pénzügyi intézménye közül 12-t "az egy vagy két héten belüli összeomlás veszélye fenyegette". A dokumentum utal Timothy Geithner volt amerikai pénzügyminiszter véleményére is, aki szerint a gazdaság 2008. szeptember 6. és 22. között gyakorlatilag "szabadesésben" volt.

A per az amerikai kormányzat és az ellene 2011-ben eljárást kezdeményező Starr International Co. között folyik, amelynek vezetője Maurice "Hank" Greenberg, az AIG volt vezérigazgatója. A Starr szerint Washington egyes lépések esetében alkotmányellenesen járt el, amikor 182 milliárd dollárral kisegítette, majd eladta az AIG-t.

Bernanke szerint az AIG kimúlása a harmincas évek globális pénzügyi és gazdasági összeomlásához hasonló válsághoz vezetett volna, amelynek katasztrofális hatása lett volna a termelésre, a jövedelmekre és a munkahelyekre. A kormány akkor úgy ítélte meg, hogy az AIG a pénzügyi szolgáltatások területén mutatkozó súlyos bajok ellenére egészében véve életképes volt.

A Federal Reserve 2012 augusztusában adta el az utolsó AIG-érdekelségeit.