Bernanke a Fed mai döntését indokló nyilatkozatát a munkaerőpiac javuló mutatóinak sorolásával kezdte. A korábbinál kevesebben fordulnak munkanélküliségi-segélyért, a munkaidő nő, a munkát keresők határozottan több álláslehetőséggel találkoznak. Ugyanakkor a foglalkoztatási ráta csökkent, azaz a munkaképes korúak között nőtt azok aránya, akik nem dolgoznak, és nem is jelennek meg a munkát keresők között sem. A javulás gyengeségét mutatja az is, hogy a bérek nem emelkednek.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a foglalkoztatottság romlása részben a gazdasági ciklusokhoz igazodik, azaz összefügg a korábbi recesszióval, részben hosszabb távú tendencia. Az utóbbi időben főként az utóbbi okra vezethető vissza. Ugyanakkor az elmúlt év javuló foglalkoztatása a vállalatok munkahely-teremtésének köszönhető.

Bénáznak a politikusok

Bernanke elismételte a Fed közleményében szereplő indokot a monetáris enyhítés visszavonásának elhalasztására: a gazdasági mutatók nem adtak kellő megerősítést ehhez a lépéshez. Kiemelte, hogy a növeli a kockázatot a költségvetés kiadási plafonjának elérése. Ősszel várhatóan ez bekövetkezik, és egyelőre nem világos, hogy az Obama-adminisztráció és a kongresszus megállapodik-e plafon emeléséről. Enélkül a kormány fizetésképtelenné válhat.

A Fed nem emeli alapkamatát, amíg az infláció két százalék alatt marad. A jegybank úgy látja, hogy erre belátható időn belül nem kell számítani. Az alapkamat csak 2016 végén lehet újra két százalék környékén annak ellenére, hogy addigra elfogadható szintre nő a foglalkoztatás. Évekbe telhet, mire a kamat visszatér négyszázalékos hosszú távú átlagához.

Nem ő a hibás

Bernanke nem tartja hibának, hogy júniusban beszélt a monetáris enyhítés visszavonásáról, ami nagy eladásokhoz vezetett az értékpapírpiacokon. Alapvetően ezért gondolta a piac és az elemzők többsége, hogy már szeptemberben csökkentik a kötvényvásárlásokat. Az átláthatóságra való törekvés néha a Fed szándékaival ellentétes hatást ér el, de a Fed-elnök ettől nem adná fel a nyíltabb kommunikációt.

A visszavonulásról a nyár elején azt mondta, hogy idén kezdődhet, most arról beszélt, hogy ez a gazdasági mutatók függvénye. Bernanke elismerte, hogy a Fed növekedési előrejelzései meglehetősen pontatlanok voltak. A munkanélküliség alakulását jobban saccolták meg. A monetáris enyhítés célja nem a gazdaság felpörgetése - tette hozzá -, különösen, hogy a kongresszus korlátozza az élénkítés lehetőségeit.

Magukra vessenek

A Fed döntéshozói közül senki sem mondta, hogy ma elkezdik a visszavonulót - szögezte le Bernanke. A Fedet nem aggasztja, hogy ma csalódást okozott a piacoknak. Nem kezdik el csökkenteni a kötvényvásárlásokat csak azért, mert a várakozások szerint ezt kellene tenniük.

Az amerikai jegybank nem vállalja a felelősséget azért sem, hogy döntései milyen hatással járnak a feltörekvő piacokon. A monetáris enyhítés mérséklésével kapcsolatos találgatások tőkekivonást indítottak el az e csoporthoz tartozó országokban. Bernanke szerint az amerikai monetáris politika célja az amerikai gazdaság erősítése.