Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szankciók és az ellenlépések fényében érthetően zuhant az orosz-amerikai kereskedelmi forgalom. A The Moscow Times szerint tavaly 27,9 százalékkal csökkent, 21 milliárd dollárra.

Ennél meglepőbb, hogy a magyar politikához hasonlóan a gazdasági háború negatív hatásainak kivédése érdekében meghirdetett Kelet felé fordulás sem hozta meg a kívánt eredményt.

Az Oroszországba irányuló kínai export 2015-ben 34,4 százalékkal, 32,9 milliárd dollárra zuhant, ahogy a TASZSZ hivatalos kínai forrásokra hivatkozva jelentette, míg az orosz kivitel 19,1 százalékkal 31,4 milliárd dollárra csökkent. A kereskedelmi forgalom 27,8 százalékkal 64,2 milliárd dollárra esett vissza. 2014-ben a kétoldalú kereskedelem még 6,8 százalékos növekedéssel 95 milliárd dolláros értéket ért el.

Az egyik forrás, amelyből Moszkva pótolni tervezte a piacáról az Európai Unióval való háborúskodás miatt eltűnt cikkeket, Törökország, az orosz vadászgép lelövése miatt meghirdetett bosszúhadjárat, bedugult. A két ország közti kereskedelmi forgalom tavaly az Interfax hírügynökség jelentése szerint közel 25 százalékkal csökkent, 23 milliárd dollárra, és a szakértők e folyamat folytatódására számítanak, különös tekintettel az élelmiszer-szállításokra és az idegenforgalomra.