Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírtelevízió a legújabb vizsgálatok eredményeit ismerő, meg nem nevezett amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte ezt pénteken. A híradás szerint a január 6-i robbantás hírszerzési adatainak körültekintő elemzései során jutottak arra a - véglegesnek nem tekinthető - megállapításra, hogy Észak-Korea "részleges, kudarcba fulladt kísérletet hajthatott végre egy hidrogénbombához tartozó valamifajta alkotóelemmel".

Mivel a teszt után vett levegőminták nem szolgáltak meggyőző eredményekkel, újból megvizsgálták a szeizmikus adatokat, és kiderült, hogy a robbantás kétszer olyan mélyen történt, mint azt korábban hitték, olyan mélységben, amely hidrogénbomba teszteléséhez szükséges. A szeizmikus adatok és hírszerzési információk azonban arra utalnak, hogy az atomkísérlethez használt eszköz nem volt teljesen működőképes. Nem kizárt, hogy az észak-koreaiak valóban azt hitték, sikeres kísérletet hajtottak végre hidrogénbombával, de Washingtonban úgy gondolják, hogy valószínűleg csak egyes alkotórészei robbantak fel, talán egy hidrogénbomba gyújtószerkezete (ami önmagában egy atombomba -  a szerk.) lépett működésbe - jelentette a CNN.

Röviddel a január 6-i föld alatti robbantás után Josh Earnest amerikai szóvivő kétségbe vonta, hogy igazat mondott-e az észak-koreai vezetés, amikor sikeres hidrogénbomba-kísérletről számolt be. "Az első elemzések, amelyeket végeztünk, nem állnak összhangban azzal az észak-koreai állítással, miszerint sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtottak végre" - fogalmazott akkor Josh Earnest.

A CNN pénteki híradására reagálva a Fehér Ház sajtóosztálya közölte, hogy Washington továbbra is tartja magát a korábbi állásponthoz.