Rekordmélységbe zuhantak az európai széndioxidkvóta-árfolyamok csütörtökön az uniós kvótakereskedelmi rendszerben (ETS), a mintegy 40 százalékos esés után egy rövid időre tonnánként 2,81 euróra esett az árfolyam - számolt be az Euractiv. A turbulenciák azután indultak el a piacon, hogy az Európai Parlament energiaügyekben is illetékes bizottságának szavazásán nem ment át a kvótakereskedelmi árakat támogató intézkedéstervezet.

Beavatkozásra lenne szükség

A tervek szerint bizonyos mennyiségű kvóta "kiemelésével" és későbbi visszahelyezésével támogatták volna meg a piacot. Korábban az Európai Bizottság is "drámai árfolyamesésre" figyelmeztetett az ETS kapcsán, sürgetve egy mentő terv kidolgozását. Az árfolyam a mélypont után végül tonnánként 4 eurós szintig állt vissza. A mostani eset az utolsó figyelmeztetés lehet a tagállami kormányok és az Európai Parlament számára - fogalmazott Connie Hedegaard éghajlatpolitikáért felelős biztos. A központi kereskedelmi rendszer alternatívája lehet a klímapolitikai eszközök visszahelyezése tagállami szintre, ami akár 27 különböző rendszer és adóztatás megvalósulását is jelentheti az egységes európai kereskedelemmel szemben - tette hozzá.

Nem ösztönöz zöldítésre az ár

Az ETS-ben mintegy 110 milliárd euró "mozog", fő célja, hogy az energetikai és ipari szereplők "zöldítését" mozdítsa elő, a jelenlegi szinten azonban már olyan olcsóvá váltak a kvóták, hogy gyakorlatilag nem alkalmasak erre. Elemzők szerint tonnánként 20 euró lehet az a szint, amikor például az energiatermelőknek már megérné alacsonyabb kibocsátású eszközökre váltani. A 2005-ben indult ETS jelenleg harmadik kereskedési időszakában van, a szabályozás alapján működése legalább 2020-ig biztosított, ami azt is jelenti, hogy adott esetben "nullás árak" kialakulásakor sem lehet megszüntetni.

Évekig tarthat a halogatás

A csütörtöki szavazás ugyan csupán egy hosszabb folyamat része, ráadásul kötelező erővel sem bír, megfigyelők szerint mégis lényeges jelzése az uniós kvótapiaci beavatkozások körül kialakult nehézségeknek. Februárban többek közt a környezetvédelmi bizottság is napirendjére viszi az ügyet, ami már többet nyom majd a latban. Az ellenvéleményekből mindenesetre annyi kirajzolódni látszik, hogy igazán előremutató reformokra még évekig nem lehet számítani, ami az ETS szempontjából a mostanihoz hasonló kiegyensúlyozatlan működést és alulértékeltséget hozhat a következő időszakban is. Nem mellesleg a halogatás zárójelbe teheti azokat az uniós törekvéseket is, hogy a közösség globálisan is vezető szerepre törne a kibocsátáscsökkentés melletti harcban. A tagállami vélemények megoszlanak: az energiát főleg szénből termelő Lengyelország ellenáll, Nagy-Britannia erősebb eszközöket szorgalmaz, Németország pedig egyelőre nem foglalt állást.

 

Volt már komoly zavar

Az ETS 2005-ös indulása óta számos probléma merült fel működése kapcsán, az árfolyam 2007-ben egyszer már nulla közelébe zuhant az alig egy évvel korábbi tonnánként 32 eurós csúcsról, akkor túlzott kvótakiosztás okozott gondot. Az Európai Bizottság már abban az időben lépéseket tett az árszint stabilizálására, 2008-ra ennek eredményeként ismét 30 euró közelébe került az árfolyam. A prognózisok szerint azonban a mostani évtizedben esély sincs arra, hogy ismét ilyen magaslatokba emelkedjen a kvótaárfolyam.